avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se obtine pensia daca lucrezi intr-un stat UE?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se obtine pensia daca lucrezi intr-un stat UE?

Lucrez de peste 4 ani in UK, vechimea in munca in tara este de peste 20 de ani, se apropie varsta de pensie, care este procedura legala de iesit la pensie? Se cumuleaza vechimea din tara cu cea din strainatate? Trebuie sa am o vechime minima de munca in UK ca sa beneficiez de pensie? Pe aici informatiile sunt diferite de la sursa la sursa si confuze.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 4 Martie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.

2. - Veti beneficia de pensie si din Romania si din UK, fiecare pensie fiind calculata conform legislatiei specifice din fiecare tara.
- La stagiul de cotizare din fiecare tara se adauga si stagiul de cotizare din cealalta tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ani vechime pensie sidanno sidanno daca am varsta de 60 ani / vechime 35 ani in romania si 8 ani in franta daca se cumuleaza ani am dreptul sa cer pensia anticipată - fără penalizarea ... (vezi toată discuția)
Pensii starsiti starsiti Am vechime in munca 28 ani si 3 luni, Am lucrat si in Italia cu contract 3 ani. Acesti ani lucrati in italia mi se adauga la vechime? Multumesc anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensionarea lazaroiunicole lazaroiunicole Daca cineva lucreaza intr-un stat din Uniunea Europeana(ex:Spania) si aduce in Romania dovada acestui fapt,anii lucrati in strainatate se cumuleaza cu cei ... (vezi toată discuția)