avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce taxe trebuiesc platite la ANAF si în alte locuri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce taxe trebuiesc platite la ANAF si în alte locuri pentru închirierea unei locuinte (ca proprietar)?

Bună ziua,

Vă scriu acest mesaj întrucât aş dori să ştiu cum se calculează impozitele datorate către ANAF pentru închirierea unei locuinţe.
Din câte ştiu, venitul brut este suma efectivă pe care o dă chiriaşul proprietarului.
Venitul net impozabil se obţine din scăderea a 20% din venitul brut.
Iar impozitul efectiv datorat ANAF-ului este 10% din venitul net impozabil.
Să spunem că într-un an am închiriat o garsonieră pentru două luni doar , de exemplu cu suma de 500 de euro. Aceasta este suma brută pe care mi-o dă chiriaşul.
Venitul meu net impozabil, ca proprietar, este de 250 – (20% x 250) = 250 – 50 = 200 euro
• Iar venitul meu efectiv (suma cu care ar trebui să ră,ân efectiv în mână, ca proprietar, după plata impozitului pe venitul net) ar trebui să fie de : 200 – (10% x 200) = 200 – 20 = 180 euro.
Vă rog să îmi confirmaţi dacă aşa se calculează din punct de vedere legal taxele pe care un proprietar le datorează statului pentru închirierea unei locuinţe şi dacă calculele mele sunt corecte. Dacă este aşa, există o singură concluzie : taxele pentru chirii sunt foarte mari şi e greu în aceste condiţii să fii în pefectă legalitate când închiriezi ceva, motiv pentru care mulţi proprietari preferă să nu înregistreze contractul de închiriere la ANAF.

O zi frumoasă !
Mulţumesc pentru ajutor.
Teodor-Florin Zănoagă
Cel mai recent răspuns: Ioana Chirita , Consultant fiscal 14:39, 26 Martie 2025
Buna ziua,

Se face calculul la nivel de an astfel:
Venitul brut = 500 euro
Venitul net = 500 euro - 20% = 400 euro
impozit = 10%* venit net = 40 euro

Dvs ramaneti cu 500 euro - 40 impozit = 460 euro

Pentru usurinta am lasat in euro insa se declara si se plateste in lei prin declaratia unica.
Daca inchiriati catre PJ, impozitul de retine le sursa.

Nu am inteles de ce ati clculat cu 250 euro, detineti aprtamentul impreuna cu altcineva (sot)? Sau ati facut la nivel de luna?

Atuntie! intra si in baza de calcul a CASS - Deci daca aveti pentru 6 salarii min platiti si CASS.
Se face plafon cumulat in functie de ce alte venituri mai aveti (dobanzi, airbnb, etc)

Cota forfetara de 20% nu o platiti nicaieri. E gandita ca o cheltuiala deductibile pentru a determina venitul net insa banii raman la Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit aferent veniturilor din chirii gabi_br.ro gabi_br.ro Buna ziua.Multumesc intai pentru raspusurile primite pana acum si va rog sa ma mai ajutati inca odata.Ma intereseaza sa aflu ce impozit se plateste aferent ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contracte de inchiriere ancasb ancasb buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca contractele de inchirire si cel de comodat se inrgistreza undeva?Detin ambele contracte si nu stiu cum sa procedez si daca ... (vezi toată discuția)
Problema cu venitul din arenda : arendasul meu anul trecut a ... skoda2022 skoda2022 Problema cu venitul din arenda : Arendasul meu anul trecut a facut urmatoarele calcule. Se pricepe careva sa imi spuna ce inseamna ? 57616 3457 ... (vezi toată discuția)