avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DREPT CASTIGAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DREPT CASTIGAT

Se tot vorbeste despre faptul ca un drept castigat (notiune inca neclara pentru mine in afara castigului la jocuri de noroc) nu poate fi luat. Afirmatia este facuta in special de o anumita structura socio profesionala si se refera la drepturile dobindite ca urmare a desfasurarii unei activitati salartizate, in special in anii 2000-2004.
Cu riscul de a provoca iritare sau glume, indemnat fiind, ma fac purtatorul de cuvant al unor fosti si actuali salariati trecuti de 50 de ani si va intreb daca si noi putem cerem in instanta sa ne fie recunoscute "drepturile castigate" in trecut si care ne-au fost luate prin legi noi:
- dreptul la locul de munca dobandit prin contractul de scolarizare si angajare incheiat cu unitatea, drept luat abuziv dupa 1990 prin neincadrarea lui in conditiile de concediere prin reducerea posturilor;
- dreptul castigat inainte de anul 2000 privind varsta de pensionare;
- dreptul existent pana in anul 2000, de a beneficia cumulativ de reducerea varstei de pensioanre pentru lucru in gr.I si II de munca prin calacularea acestor perioade separat;
- dreptul de a fi incadrat in conditii speciale pentru lucrul inainte de anul 2001 in gr.I de munca, activitati ce se regasesc in anexa dar care au disparut din obiectul de activitate al unitatii dupa anul 2001 si nu a mai necesitat aviz;
- dreptul material al mamelor care au nascut mai multi copii (mame eroine), drept castigat pe timpul regimului comunist;
- dreptul de a beneficia de solidaritatea celor potenti in cadrul asigurarii de sanatate in cazul pierderii locului de munca sau al nerealizarii de venit, asa cum si noi am fost solidari prin cotizatii "n" ani desi, pe unii, D-zeu i-a ferit sa apeleze la acest sistem, drept castigat pe timpul regimului comunist (cei privati de libertate au asigurat acesul la sanatate, chiar daca unii sunt criminali);
- dreptul gratuit la "bucata" de pamant din pamantul patriei in care ne-am nascut si in care trebuie sa ne reintorcem, drept detinut in regimul comunist, castigat prin nastere, munca si loialitate;
Si ar mai fi.
Un drept nu se castiga, se dobandeste prin nastere sau munca (aiurea, cred ca nu stiu ce vorbesc:D. asa ca... iertati-ma!).
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 22:37, 11 Februarie 2010
:D
Drepturile sunt si ele castigate prin legi. Deci , tot prin legi se pot schimba si parametrii tehnico-tactici de acordare a acestor drepturi.
Ideea este alta: una este sa corectezi niste anomalii in sistemul de pensii (anomalii ale unor pensii care sunt net superioare pensiilor medii) si alta este sa schimbi intreg sistemul de pensii prin neactualizarea conforma 100% cu inflatia si prin scaderea valorii punctului de pensie! Sunt chestiuni total diferite!
Si nu sunt de acord in nici un fel cu expresia "pensii nesimtite". Nesimtiti sunt cei care spun asta! Pensiile au fost acordate in baza unor legi votate in Parlamentul Romaniei. Daca legile au fost neclare si unii au speculat aceste legi , asta este cu totul altceva. Dar nu inseamna ca cei care au beneficiat de pensii mai mari sunt nesimtiti sau au vreo vina! Nu ! Vina au functionarii care au pensionat pe caz de boala oameni sanatosi , functionarii care au pensionat si au dat pensii de handicapat -diferite grade de handicap , la persoane sanatoase sau cu handicapuri mai mici , functionarii care au calculat acele pensii neconforme cu realitatea in sensul ca nu lunar salariatul primea acel salariu in baza caruia s-a calculat pensia etc
Deci , analiza care trebuie facuta nu trebuie facuta superficial , ci trebuie facuta temeinic!
Oricum , nu sunt deloc de acord cu prejudicierea a 4-5 milioane de pensionari pentru cateva persoane care au pensii de valori mai mari. (acele pensii trebuie recalculate si cu asta basta)
Problemele sunt cu fondurile private de pensii si aici ma refer la pilonul II care este o gaura neagra in care intra anual milioane de euro.
[ link extern ]
CONTRIBUŢII
Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.
În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil.
Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 2% (2009) urmând să ajungă la 6% în 2016.
Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.

Dar multi oameni habar nu au de asa ceva!
B-)
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
Deci , analiza care trebuie facuta nu trebuie facuta superficial , ci trebuie facuta temeinic!

De acord, dar se pare ca noi nu suntem in stare asa ca va trebui sa asteptam un nou "print hohenzollern".

Daca nu se lua din contributia actuala sa se alimenteze fondul privat, cati salariati se inscriau la acest fond si acceptau inca o "taxa/contributie"? Daca sistemul este administrat privat d ce este obligatorie asigurarea si nu facultativa ca la pilonu III?
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator
sesizati avocatul poporului daca v-a fost incalcat vreun drept .
are dreptul sa ridice exceptie de neconstitutionalitate la C.C.R. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca? sebisibiu sebisibiu Tocmai mi-am deschis un PFA. Nu am lucrat niciodata deci nu am inca carte de munca. Unde trebuie sa imi fac? Ce acte sunt necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensia privata nicoleta-veronica nicoleta-veronica eu m-am inscris la pensia privata facultativa; ma pot retrage?;nu cred ca am prea mari benificii (vezi toată discuția)
Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)