:D
Drepturile sunt si ele castigate prin legi. Deci , tot prin legi se pot schimba si parametrii tehnico-tactici de acordare a acestor drepturi.
Ideea este alta: una este sa corectezi niste anomalii in sistemul de pensii (anomalii ale unor pensii care sunt net superioare pensiilor medii) si alta este sa schimbi intreg sistemul de pensii prin neactualizarea conforma 100% cu inflatia si prin scaderea valorii punctului de pensie! Sunt chestiuni total diferite!
Si nu sunt de acord in nici un fel cu expresia "pensii nesimtite". Nesimtiti sunt cei care spun asta! Pensiile au fost acordate in baza unor legi votate in Parlamentul Romaniei. Daca legile au fost neclare si unii au speculat aceste legi , asta este cu totul altceva. Dar nu inseamna ca cei care au beneficiat de pensii mai mari sunt nesimtiti sau au vreo vina! Nu ! Vina au functionarii care au pensionat pe caz de boala oameni sanatosi , functionarii care au pensionat si au dat pensii de handicapat -diferite grade de handicap , la persoane sanatoase sau cu handicapuri mai mici , functionarii care au calculat acele pensii neconforme cu realitatea in sensul ca nu lunar salariatul primea acel salariu in baza caruia s-a calculat pensia etc
Deci , analiza care trebuie facuta nu trebuie facuta superficial , ci trebuie facuta temeinic!
Oricum , nu sunt deloc de acord cu prejudicierea a 4-5 milioane de pensionari pentru cateva persoane care au pensii de valori mai mari. (acele pensii trebuie recalculate si cu asta basta)
Problemele sunt cu fondurile private de pensii si aici ma refer la pilonul II care este o
gaura neagra in care intra anual milioane de euro.
[ link extern ]
CONTRIBUŢII
Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.
În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil.
Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 2% (2009) urmând să ajungă la 6% în 2016.
Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.
Dar multi oameni habar nu au de asa ceva!
B-)