In continuare va prezint o situatie destul de sofisticata, poate nu e tocmai bine plantat aici dar e legat strans de legislatia muncii.
Am lucrat la o companie de la inceputul semestrului II al anului 2008 si pana in prezent. Da am lucrat deoarece pana in data de 17 debruarie 2010 sunt in perioada de preaviz.
Decizia nr 30 NEDATAT, dar la care am primit un referat cu numar de inregistrare de la companie sub 136 este din data de 21 ianuarie 2010, iar eu semnez ca am luat la cunostinta pe data de 22 ianuarie 2010 intre orele 8:00-9:00.
In referat este inscris urmatoarele, citez:
" Referat
Avind in vedere criza financiara prin care trece economia mondiala care afecteaza grav Romania si implicit societatea noastra, conducerea societatii a decis, in urma unor calcule de rentabilitate si eficienta a muncii reorganizarea activitatii in cadrul firmei prin centralizarea functiilor.
Astfel se impune desfiintarea unui post de contabil sef in persoana doamnului XY dupa trecerea unui numar de 20 zile lucratoare, adica din data de 21.01.2010 a contractului de munca, conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii - avind in vedere ca societatea nu are posibilitatea de a-i oferi alt loc de munca conform pregatirii acestuia.
Prezenta se comunica spre ducere la indeplinire ITM judet, AJOFM judet, persoanei vizate si compartimentului Personal salarizare.
Director
-semnatura indiscifrabila-"
La acest referat este anexat urmatoarea adresa:
"Prezenta este preaviz
Catre XY
Din cauza dificultatilor economice prin care trece societatea noastra s-a luat hatarirea de a desfiinta postul pe care il ocupati in cadrul firmei. Incepind cu data de 18.02.2010, adica dupa expirarea preavizului de 20 zile lucratoare, ne vedem pusi in situatia de a va desface contractul de munca conf. Art. 65 aln 1 din Codul muncii. Va comunicam ca nu va putem oferi alt loc de munca conform pregatirii pe cre o aveti.
Am luat la cunostiinta azi data 21.01.2010 semnatura -indiscifrabila- "
In urma acestor documente am semnat decizia nr 30 NEDATAT in data de 22 ianuarie 2010 intre orele 8:00 - 9:00.
In data de 22 ianuarie 2010 orele 12:00-13:00 am primit o alta adresa cu urmatorul cuprins, aici tin sa va scriu exact cum este trecut pe document:
"Antet,
Nr. 205/22.01.2010
Atn.: XY
Ref.: Incetarea Contractului de munca
In vederea punerii in aplicare a Deciziei nr 30/2010 privind desfiintarea postului de contabil sef va fi asigurata predarea-primirea, in forma scrisa, a urmatoarelor:
-Situatia privind stadiul lucrarilor in curs
-Situatia predarii documentelor contabile
-Proces-verbal de predare a inventarului de lucru personal
-Documentatia aferenta proiectului "xyz"
Predarea se va face catre doamna AB - economist si CD - administrator baze de date.
Dupa realizarea lucrarilor de mai sus, prezenta dumneavoastra la sediul societatii nu mai este necesara, conducerea cedand timpul de lucru respectiv pentru gasirea altui loc de munca.
Director general
-semnatura indiscifrabila cu apostrofa-"
Dupa acest mic istoric vreau sa va intreb urmatoarele:
1. Din surse neoficiale am aflat azi 11 februarie 2010 ca maine se pregateste o alta adresa pentru mine, prin care voi fiu solicitat ca sa reiau activitatea pe ultimele zile ramase. Consider ca aceasta eu nu pot sa primes decat prin curierat rapid sau posta romana. Pentru aceasta eu trebuie sa semnez personal un document (confirmare AR) care atesta ca adresa a fost comunicat oficial cu mine.
Ce se intampla daca eu plec din localitate ca am o oferta de loc de munca in strainatate ? sau chiar in tara ?
Pot dovedi in caz in care se ajunge la rezolvarea eventualei problema prin jurisprudenta cu documente de bonuri de benzina ? ordin de deplasare emis de o alta societate unde sunt angajat cu contract individual de munca cu timp partial ?
In primul si primul rand ? la o eventuala judecare prin tribunal cum pot ataca al doilea adresa prin care se solicita sa ma prezint la companie si sa reiau activitatea ?
Apoi, daca nu fac nici un pas, si astept adresa prin caile descrise mai sus, daca nu ma prezint se poate modifica forma desfacerii a contractului individual de munca ? pe un alt articol nefavorabil de exemplu "fosta litera i, care presupunea ca angajatul nu a prezentat timp de 3 zile consecutive la locul de munca ?
2. Avand in vedere ca toata aceasta desfacere a contractului individual de munca este fondat pe un alt motiv, pe care incerc acuma sa va prezint, voi pune inca o intrebare.
Sunt (sau eram) angajat asa cum ati vazut ca si contabil sef. Aveam un sef de profesie tot economist care nu a mai vrut sa colaboreze cu mine ca eu am avut idei mai bune in cea ce priveste competenta profesionala, cea ce a dus la o situatie prin care persoana nu a mai suportat prezenta mea.
Aceasta a vrut sa-mi dovedeasca intre patru ochi, normal ca nici eu nu m-am lasat, ca am fost atacat cu explicatii care nicidecum nu facea obiectul contractului meu individual de munca - de exemplu implementarea unei program informatic-.
Tin sa va mentionez, ca eu nu am meseria de informaticean, si nici in fisa postului nu este inclus asemena obligatie pe care trebuia sa indeplinesc, dar chiar daca era avand in vedere ca nu am calificarea respectiva, si atunci chiar daca greseam la acest capitol nu mi se putea reprosa ! - cel putin asa consider, insa astept opinii de la Dvs.
Un alt repros ar fi fost ca vom putea continua colaborarea daca o sa schimb stilul. Hmmm
Cat despre stil, eu inca nici nu am pasit in aceasta unitate, cand am fost "degradat" cu urmatoarea afirmatie, care a fost confirmat de o alta colega, care azi nici ea numai este in cadrul companiei:
nu este asa de reprezentativ, nu va putea sustine societatea de a obtine un credit de la banca.
Ciudat.
Azi 11 februarie 2010 m-am prezentat la solicitarea patronatului in urma unui apel telefonic primit tot azi la unitate.
Aveam ceva de explicat si totodata ceva de solicitat.
Am comunicat ca asa cum am primit timp conform adresei 205/22.01.2010 pentru gasirea unui alt loc de munca, azi, m-am prezentat la un interviu.
Postul este de acelasi nivel, pe care persoana care m-a facut sa plec din firma ocupa, adica un post de conducator.
De aici am tras urmatoarea concluzie:
Aceasta persoana orgolioasa acuma incearca o ultima degradare, o ultima infricosare, o ultima rautate.
Nici nu stiu sincer cum sa o definesc, insa aici am nevoie de un bun sfat !!!!!
Cum pot dovedi ca aceasta este o hartuire la locul de munca si care ar fi efectele daca dovedesc ???
Daca aveti intrebari suplimentare, cu cea mai mare placere va stau la dispozitie !
Ajutati-ma in cele doua probleme !
Cu respect un economist, care poate ca ajunge conducator, dar pe cai cinstite !
sa zicem ca poate fii simplu: de decizie ati aflat azi si ati semnat la posta azi de comunicarea ei... pentru mai multa siguranta deschideti actiune la tribunalul din jud unde locuiti in termen de 30 zile...decizia poate fii considerata de ei deja ca fiind nula... in caz ca ei vor sa revoce decizia e dreptul lor ...