avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara. Astazi mi-am dat demisia de la o firma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara. Astazi mi-am dat demisia de la o firma de transport ...

Buna seara.
Astazi mi-am dat demisia de la o firma de transport pe motivul ca mi-sa taiat din orele de munca,mi-sa oprit din salariu(diurna),cand am depus cererea demisiei am intrebat cu concediul de anul trecut 2024 si anul acesta 2025 ce se intampla cu el,ca nu lam luat.
Angajatorul mi-a spus ca nu mai am concediu pe motivul cand am venit acasa din cursa am stat acasa si acela a fost concediu.Dau un exemplu: plecam in cursa si stateam 10 zile plecat,cand ma intorceam din cursa trebuia sa fac recuperarea la pauza redusa+ pauza de 45 ore,dupa ce faceam aceasta pauza care eram obligat prin lege sa o fac,dupa aceasta pauza,erau dații cand stateam o zi,doua,trei pe baza ca el nu avea marfa de transportat,iar acum acele zile care stateam dupa timpul legal vrea sa le puna ca concediu de odihna.Intrebarea mea este normal ca angajatorul sa-mi spuna ca acele zile sa fie concediu,cand eu in acele zile eram in stand-by acasa,daca avea marfa plecam,daca nu stateam acasa,a sta acasa in asteptare nu pot sa spun ca am fost in concediu.Mentionez ca nu am facut in tot acest timp cerere de concediu.
Ce as putea face si unde as putea sa ma adresez.
Multumesc pentru raspuns indiferent care ar fi el sper sa fi fost inteles.
Cel mai recent răspuns: Caramitru2121 , utilizator 02:22, 30 Martie 2025
Bună dimineața,

Sesizați Inspecția Muncii și povestiți despre toate aspectele, e total ilegal cum procedează angajatorul.
Aveți formular online:
[ link extern ]
Însă simpla reclamație nu înseamnă că ITM-ul îl poate obliga să plătească ce vă datorează, ci doar că îl poate amenda zdravăn. Nu ar fi rău să contactați un avocat care măcar să îl notifice, poate se sperie și nu ajungeți în instanță.

Ați scris în demisie motivele pentru care ați depus-o?
Concediu de odihna se acorda in baza unei cereri a salariatului , asa cum ati mentionat.

In pontaj, cum figurati in acele zile in care ati stat acasa?
Sa va spun sincer habar nu am cum figurez,cand luam bani semnam pe niste hartii cu niste calcule,nu mi.sa dat niciodata fluturas sa vad ceva..
Demisia mi.am dato acum 2 zile,trebuia sa iau salariu nu mi.la dat,toti colegi au luat salariu din 20,a spus ca o sa.mi trimita adeverinta si nu mai stiu eu ce prin email.
Nu mi.am mai dat niciodata demisia in felul acesta,pe unde am lucrat,am plecat cu strangere de mana,mai bine zis cu loc de buna ziua,aici nu sa putut.
Eu stau si ma intreb cand a spus ca eu nu mai am concediu de odihna,cum de nu il mai am,dupa recuperarea zilelor de repaus care cateodata erau facute,dar erau momente ca nu le faceam si plecam in cursa din nou,ca imi spunea ca daca este ceva plateste el amenda,iar altadata dupa recuperare mai stateam 1-2-3 zile pana pridea marfa dupa bursa ca sa pot pleca,eu nu pot sa le numesc 2 zile sau cate erau concediu ca eram in stand by,nu puteam sa plec nicaieri sau sa.mi fac planuri.

Cornel Vasile a scris:

Concediu de odihna se acorda in baza unei cereri a salariatului , asa cum ati mentionat.

In pontaj, cum figurati in acele zile in care ati stat acasa?


Neplata dreturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru timpul acordat,multa sanatate.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am lucrat la un restaurant , m.am simțit rau 2 zile,prima ... Elena.1992 Elena.1992 Bună ziua! Am lucrat la un restaurant , m.am simțit rau 2 zile,prima a fost ok ,nu am găsit coleg sa ma înlocuiască dar a doua chiar nu am putut munci de ... (vezi toată discuția)
Cerere plata concediu de odihna neefectuat korynutza1985 korynutza1985 Bună ziua. Aș vrea să depun o cerere pentru plata zilelor de concediu neefectuat pe anul 2019,dar nu știu ce anume să scriu. Îmi puteți spune vă rog ... (vezi toată discuția)
Am încetat activitatea la societate pe 19 septembrie.nu mi-au ... AXL25 AXL25 Am încetat activitatea la societate pe 19 septembrie.Nu mi-au fost retribuite zilele de concediu ce mi se cuvin de la 01,01.2024-19.09.2024.Mai pot speră ... (vezi toată discuția)