avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un teren extravilan. Am depus actele la primarie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un teren extravilan. Am depus actele la primarie pentru publicare ...

Am un teren extravilan.
Am depus actele la primarie pentru publicare ofertei de vanzare, am gasit client pentru terenul respectiv(Nu vecin).
Am dreptul sa fac un precontract notarial cu el ținând cont ca abia după 45 zile lucrătoare plus încă 30 de zile se finalizează procedura?
Exista cred riscul ca un vecin sa accepte oferta și sa pierd precontractul?plus avansul dat dublu?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:46, 4 Aprilie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu aș risca. Lista cu preemptorii e mai mare decât cea a vecinilor. Depinde de tipul terenului .
Sigur că aveți dreptul să încheiați antecontract
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2025
adriandimitriu, utilizator
Terenul este extravilan și incadrat ca faneata
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate , exista acest risc , dar il puteti evita , cu o prevedere in antecontract , care sa stipuleze ca , in cazul in care nu obtineti de la Primarie avizul de vanzare la liber , avansul se restituie integral , nu dublu . Doar daca , din vina dvs. nu se incheie tranzactia , ca v-ati razgandit , se plateste dublul avansului , ca o penalizare . Cumva la fel se procedeaza si la vanzarea ( de exemplu ) a unei case , la care cumparatorul o achizitioneaza cu credit . Daca , din varii motive , banca nu-i acorda acel credit , isi primeste avansul inapoi , ca nu e de vina ca nu a primit imprumutul . La fel si in cazul dvs. , nu vi se poate imputa ca nu va permite legea sa vindeti , daca exista un accept de oferta de la un preemptor . Am trecut prin asta ( vanzare teren extravilan ) de vreo 3 ori anul trecut , si de fiecare data am incheiat antecontract , in care am trecut - desigur - pretul de vanzare , suprafata , absolut tot . Inclusiv acea clauza penalizatoare . Luati avans , de care nu va atingeti pana la vanzarea propriuzisa . Luati in calcul ca , dupa trecerea celor 45 zile lucratoare , Primaria intocmeste un proces verbal de incheiere a primei etape , dar mai exista o etapa prevazuta de lege , de Inca 30 zile calendaristice , in care pot depune acceptul de oferta cei pe care legea ii numeste “ cumparatori potentiali “ ( tineri agricultori , etc. , ii gasiti in Legea 17 ) . Doar dupa trecerea acestor inca 30 zile Primaria poate elibera avizul necesar vanzarii . Daca faceti un calcul , si tineti cont si cat de “ rapid “ intocmesc hartiile functionarii din primarii , aveti de asteptat ceva mai mult de 4 luni , Prin urmare , prevedeti in antecontract o perioada suficient de mare pana la incheierea contractului . Si tot din pacate , Legea 17 nu prevede nici o sanctiune pentru preemptorul care a acceptat oferta de vanzare , cu rea credinta , impiedicandu-va sa vindeti altcuiva , si pe urma nu cumpara . Poate sa faca asta de cate ori vreti sa vindeti , fara nici o urmare pentru el . Eventual , pana ii vindeti lui , la ce pret doreste el .
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2025
CHKa, utilizator
Dragă,
Poți să faci o DONAȚIE a terenului în cauză și nu mai depinzi de nimeni... preemțiune... așteptare... birocrație de (editat - atentie la limbaj).
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2025
VladP, administrator
De asemenea, în cererea de preempțiune poți cere un preț imposibil.... și-l termini pe impostor....

Alte discuții în legătură

Buna seara! am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan ... BERAM BERAM Buna seara! Am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan de 1378 mp si un teren extravilan de 3622mp. Acum dupa cateva luni vreau sa vand casa cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)