avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt mama a unui baiat de 13ani, divortata de 7 ani de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt mama a unui baiat de 13ani, divortata de 7 ani de ...

Buna ziua.Sunt mama a unui baiat de 13ani,divortata de 7ani de tatal sau,copilul fiind in grija mea.Tatal lui sufera de schizofrenie paranoica,ii tulbura linistea copilului,amenintari catre mine prin el,ii cere bani copilului,ii trimite mesaje paranoice,se duce la el la scoala si ii spune tot felul de povesti dubioase,trimite mesaje vorbind despre moarte si despre"puterile" lui paranoice,ii afecteaza dezvoltarea lui personala si pune in pericol sanatatea psihica acopilului....etc.Copilul spune ca s-a saturat,pot cere decaderea drepturilor parintesti?(mentionez ca am scos si un ordin de protectie).
Cel mai recent răspuns: Loli2000 , utilizator 09:04, 4 Aprilie 2025
Nu aveți calitatea să cereți în instanță decăderea din drepturile părintești.
Nu ați rezolva problema nici prin decăderea din drepturi dacă cauza este boala de care suferă.
Stiu ca lucrul asta nu-l va tine departe de noi,asa cum nici ordinul de protectie poate fi egal cu 0,dar cum se poate ca acest om sa fie lasat sa ne distruga viata,este vorba despre un copil ....cum se poate proceda altfel?Cum,ca mama nu am calitatea de a cere lucrul acesta?nici daca fac cerere la protectia copilului? avand in vedere ca trebuie sa-i fac baiatului buletin,poate pe viitor o vacanta in afara si multe alte lucruri care depind de el,as vrea sa nu mai depindem de el...
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2025
Loli2000, utilizator
Doar DGASPC ca instituție are calitatea de a cere decăderea din drepturile părintești a unui părinte, sau al ambilor părinți.
Si daca merg la DGASPC sa anunt aceste probleme ei pot incepe procedura?
Articolul 508 Codul Civil este punctul de plecare urmata foarte aproape de legea 272/2004 a protectiei copiilor.

Condiţii:

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele :

a) pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia;

b) prin consumul de alcool sau stupefiante;

c) prin purtarea abuzivă;

d) prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori

e) prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturile parintesti, abuz psihologic asaofi asaofi Multe mame se plang ca minorii sufera dn cauza ca tatal indepartat nu foloseste dreptul la legaturi personale dar se intoarce dupa multi ani si cere ... (vezi toată discuția)
Decaderea parintilor din drepturi simplysurprising simplysurprising Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca pentru un copil minor, aflat in spital in stare critica si de care parintii nu s-au mai interesat de la nastere si ... (vezi toată discuția)