Buna ziua.Sunt mama a unui baiat de 13ani,divortata de 7ani de tatal sau,copilul fiind in grija mea.Tatal lui sufera de schizofrenie paranoica,ii tulbura linistea copilului,amenintari catre mine prin el,ii cere bani copilului,ii trimite mesaje paranoice,se duce la el la scoala si ii spune tot felul de povesti dubioase,trimite mesaje vorbind despre moarte si despre"puterile" lui paranoice,ii afecteaza dezvoltarea lui personala si pune in pericol sanatatea psihica acopilului....etc.Copilul spune ca s-a saturat,pot cere decaderea drepturilor parintesti?(mentionez ca am scos si un ordin de protectie).
Nu aveți calitatea să cereți în instanță decăderea din drepturile părintești.
Nu ați rezolva problema nici prin decăderea din drepturi dacă cauza este boala de care suferă.
Stiu ca lucrul asta nu-l va tine departe de noi,asa cum nici ordinul de protectie poate fi egal cu 0,dar cum se poate ca acest om sa fie lasat sa ne distruga viata,este vorba despre un copil ....cum se poate proceda altfel?Cum,ca mama nu am calitatea de a cere lucrul acesta?nici daca fac cerere la protectia copilului? avand in vedere ca trebuie sa-i fac baiatului buletin,poate pe viitor o vacanta in afara si multe alte lucruri care depind de el,as vrea sa nu mai depindem de el...
Articolul 508 Codul Civil este punctul de plecare urmata foarte aproape de legea 272/2004 a protectiei copiilor.
Condiţii:
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele :
a) pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia;
b) prin consumul de alcool sau stupefiante;
c) prin purtarea abuzivă;
d) prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori
e) prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.