avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturile parintesti, abuz psihologic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturile parintesti, abuz psihologic

Multe mame se plang ca minorii sufera dn cauza ca tatal indepartat nu foloseste dreptul la legaturi personale dar se intoarce dupa multi ani si cere penalitati. Nu ar fi mai simplu ca imediat dupa stabilirea judecatoreasca a dreptului de legaturi, si in cazul nerespectarii acestuia, sa apeleze la DGASPC cf Legii 272, solicitand acestora decaderea din drepturile parintesti ale tatalui, considerand abuzarea emotionala a minorului care asteapta imbracat in fata usii?
Ar trebui executat silit, sa plateasca penalitati pe zi de intarziere.
Poate face contestatie daca motivul pt care lipseste e intemeiat.
Mie asa mi s-ar parea echitabil.

Dacă DGASPC consideră că există abuz emoțional și că abuzul este suficient de grav încât să se ceară decăderea din drepturile părintești, va formula o cerere de decădere din drepturile părintești, iar instanța va decide în consecință.
Art. 508 C.civ - Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Asta e temeiul legal, va tb sa ii convingeti pe cei de la DGASPC ca se incadreaza in notiunea de purtare abuziva ori in cea de neglijenta grava. Pentru asta ar tb scosi din imobilitatea lor, ar tb facute evaluari psihologice etc.
Eu nu doresc sa il execut silit, nici nu cred ca pot. Am inteles insa ca el ar putea,,,,

Cum adica sa ii conving pe cei de la DGASPC? Daca ii chem sa vada ca baiatul plange ca nu vine taica-su, nu e destul?
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
Nu îl puteți decadea din drepturile părintești pentru acest motiv.
Ați remarcat însă bine ca el are drept la penalități și dacă este vina lui ca este refuzat de copil.
Este o mare problema cu legea...

Dupa parerea mea, ar fi trebuit sa cereți înlăturarea dreptului la vizita dacă nu și-a exercitat dreptul.Nici eu nu am făcut asa ceva pana acum dar o vad ca pe o soluție rezonabila.
Este inadmisibil ca tatal sa vina după câțiva ani și sa ceara penalități deși a fost pasiv timp îndelungat dar legea nu tine cont de acest lucru.
În cazul dvs. este tardiv sa mai cereți înlăturarea programului de vizita dacă a început sa îl exercite.Trebuia procedat asa anterior de a începe el demersul de a vizita copilul.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! - decădere din drepturi tata AlexandraNichitean AlexandraNichitean Am un copil de 10 luni, recunoscut de tată, doar la ambiție pentru a mă șicana pe mine .. însă nu are nici o legătură cu noi, cu copilul mai exact.. ... (vezi toată discuția)
Decaderea parintilor din drepturi simplysurprising simplysurprising Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca pentru un copil minor, aflat in spital in stare critica si de care parintii nu s-au mai interesat de la nastere si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor carmina123 carmina123 in cazul in care tatal minorului este plecat in Spania fara a i se cunoaste domiciliul...cum poate fi identificat, prin intermediul caror institutii de stat, ... (vezi toată discuția)