Buna ziua,
in momentul de fata ma lovesc de implicatiile legale cu privire la inceperea unui bussiness ce are ca scop confectionarea si comercializarea articolelor de tip bijuterii ce contin metale pretioase.
Mai exact doresc a ASAMBLA bratari din bile (2-3mm) de argint, aur si pietre naturale insirate pe un fir si atasata o inchizatoare.
Inteleg ca, desi NU intervin prin a face modificari la materia prima (lipituri, etc), nu pot obtine certificari pentru componentele respective ci numai pe produsul finit si chiar mai mult, pe fiecare produs in parte. Desi voiam sa ofer posibilitatea de creare a unor modele personalizate, voi fi limitat la modele de serie unde, de altfel, sunt obligat sa creez un numar de bratari din fiecare model pentru a le putea duce la testat, blocand astfel o suma mai mare de bani, neavand posibilitatea de a folosi materia prima in modelele ce vor fi comandate.
Intrebari;
1. Pot, legal vorbind, sa prezint cu titlu informativ modelul bratarii si sa descriu componenta acesteia ( si anume Ex; 60 bile piatra naturala, 10 bile Ag 925, 1 buc inchizatoare argint 925 + Serviciu montaj ) si sa facturez fiecare componenta sau tip de componente in parte, astfel sa nu blochez materia prima in anumite modele si sa duc la testat materia prima nu fiecare bratara in parte?
2. "Sunt exceptate de la marcare obiectele din argint în greutate de pana la 2,00 grame respectiv aur pana la 1,00 grame, cu conditia sa fie insotite de documente care atesta titlul si masa acestora".
Daca bratarile pe care am sa le comercializez se afla sub acest prag iar materia prima este insotita de documentatia necesara care atesta titlul metalului ( facturi, fisa tehnica ce atesta titlul si greutatea fiecarei componenta), mai am obligatia de a prezenta pentru testare fiecare produs finit in parte?
3. Marca echivalenta.
Aceasta se refera numai la marca de stat sau si la marca de titlu?
Certificatele de conformitate prin care producatorul (furnizorul) atesta titlul si specificatile tehnice ale componentelor sunt valabile in Romania sub umbrela de marca echivalenta numai in cazul importarii din UE sau si pentru SUA/China in cazul unei certificari de catre un laborator recunoscut international?
4. Pot folosi conceptul de marca echivalenta pentru a excepta de la testare/ marcare produsele ce contin componente din metale pretioase sub pragul de greutate Anpc?