avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurare voluntara medicala pentru membrii familiei ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurare voluntara medicala pentru membrii familiei salariatului.

Asigurare voluntara medicala pentru membrii familiei salariatului.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine acest articol din codul fiscal
Art.76 din Codul fiscal defineste veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

iar la aliniatul f), avem primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;

In acest context salariatul care are dependenti la asigurarea medicala, beneficiu dat de angajator atat lui cat si pentru membrii familie, are deductibilitate la impozitul din veniturile salariale?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: STOIAN GEORGETA , utilizator 15:16, 14 Aprilie 2025
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsuri, insa claritatea nu este garantata, pentru ca: cf atricolelor mentionate din codul fiscal si anume: <<Art. 78 alin (2) pct. (iv) din Codul fiscal prevede ca din impozitul pe venitul din salarii se pot deduce ”primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizează servicii medicale furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa>> apoi avem art. 77 alin. (5) care face referire la deducerea personală de bază si conditiile de deducere>>
Si aici totul este usor de inteles; insa in continuare tot nu inteleg daca eu SG am abonament medical privat si cu un salariu peste 10000 lei brut, mi se retine rata lunara pentru abonamentul privat dependenti respectiv pentru fiica mea si sotul meu, cum se comporta acestea in ceea ce priveste impozitul meu pe venit ? Fiica mea si sotul meu nu sunt trecuti in delclaratie pe propria raspundere pentru persoane in intretinere la deducerea de baza, mai au calitatea de "persoane in intretinere" in cazul aboanamentelor tip privat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu printr-o clinica privata ionut_boss1989 ionut_boss1989 Buna ziua Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu prin Signal Iduna (clinica privata sau un fel de asigurator medical) in valoare de 400 euro / ... (vezi toată discuția)
Abonamente de sanatate MarianaRadu2017 MarianaRadu2017 Sunt abonamentele de sanatate, oferite de angajator angajatului, impozabile? (vezi toată discuția)
Coasigurat mihaela david mihaela david ce acte trebuie sa depun la servici pentru sotul meu ca sa il pot lua ca si coasigurat pe langa declaratia pe proprie raspundere ca nu obtine venituri si ... (vezi toată discuția)