Da, se poate, daca exista o vechime de minim 4 ani in gradul profesional si cel putin 2 ani in treapta de salarizare din care avanseaza, conform HG 611/2008:
SECŢIUNEA a 2-a
Promovarea in grad profesional
Art. 125. - (1) Functionarii publici pot promova intr-un grad profesional superior pe baza de examen sau concurs, in limita functiilor publice rezervate promovarii din planul de ocupare a functiilor publice si in limita fondurilor bugetare.
(2) Examenul sau concursul se organizeaza anual, pana la data de 15 august a fiecarui an, de catre autoritatea sau institutia publica in al carei stat de functii se afla functiile publice.
Art. 126. - (1) Componenta comisiei de concurs, respectiv a comisiei de solutionare a contestatiilor, se stabileste conform regulilor prevazute prin prezenta hotarare pentru concursul de recrutare.
(2) Prevederile art. 16-72 se aplica in mod corespunzator concursului de promovare, cu exceptia obligativitatii publicarii anuntului privind organizarea concursului in Monitorul Oficial al Romaniei si intr-o publicatie centrala.
Art. 127. - Dosarul de concurs depus de catre candidati la concursul de promovare in grad profesional contine in mod obligatoriu:
a) copie de pe carnetul de munca sau adeverinta eliberata de compartimentul de resurse umane in vederea atestarii vechimii in gradul profesional din care se promoveaza;
b) copii de pe fisele de evaluare din ultimii 2 ani;
c) certificat de cazier administrativ.
Art. 128. - (1) In termen de maximum 5 zile de la ramanerea definitiva a rezultatelor concursului de promovare in grad profesional autoritatea sau institutia publica in cadrul careia este numit functionarul public care a promovat concursul va solicita avizul Agentiei in vederea transformarii postului. Solicitarea avizului va contine in mod obligatoriu procesul-verbal final al concursului de promovare, precum si fisa postului completata cu noi atributii potrivit nivelului functiei publice in care se promoveaza.
(2) In termen de 15 zile de la data primirii avizului solicitat in conditiile alin. (1), autoritatea sau institutia publica in cadrul careia este numit functionarul public care a promovat concursul va emite actul administrativ de numire in functia publica superioara a acestuia.
(3) La actul administrativ de numire va fi atasata in mod obligatoriu fisa postului completata cu noi atributii potrivit nivelului functiei publice.
(4) Neindeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2) si (3) de catre autoritatea sau institutia publica poate fi atacata in contencios administrativ de catre functionarul public, de catre orice persoana interesata sau de catre Agentie, conform legii.