avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... raspunderea constructorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

raspunderea constructorului

Buna,

am cumparat o parcare subterana in care imi curge apa din perete. Constructorul de la care am cumparat, ar trebui sa-mi repare pe cheltuiala lui, nu?
Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 20:40, 12 Februarie 2010
Contractul de vanzare cumparare vizeaza strict schimbarea proprietarului bunului.
Daca nu detineti o intelegere dovedita cu documente legale ,in care constructorul sa-si asume responsabilitati si dupa vanzarea fostei proprietati,toate reparatiile necesare functionarii conform norme in vigoare ,intra in sarcina exclusiva a proprietarului de drept
Conform legii, exista obligatia de garantie contra viciilor lucrului vandut,ce decurge din principiul ca vanzatorul este obligat sa asigure nu doar linistita stapanire a lucrului vandut ci utila folosirea a acestuia. Reprezinta viciu al lucrului vandut orice lipsa, deficienta, sau defect al bunului care face ca lucrul sa fie impropriu folosirii bunului dupa destinatia sa ori care ii micsoreaza intr-atat valoarea, incat se poate prezuma ca in cunostinta de cauza dobanditorul nu l-ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai mic.
Raspunderea vanzatorului pentru viciile lucrului vandut presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- viciul sa fie ascuns;
- viciul sa fie grav;
- viciul sa fi existat la data contractarii;
1. actiunea redhibitorie- actiune civila patrimoniala, prin care reclamantul-cumparator solicita instantei sa dispuna rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare deoarece lucrul vandut este afectat de vicii ce fac bunul impropriu folosirii potrivit destinatiei sale sau ii micsoreaza covarsitor valoarea.
2. actiunea estimatorie- actiune civila, patrimoniala prin care reclamantul cumparator solicita instantei sa oblige vanzatorul sa ii restituie din pretul platit o parte proportionala cu reducerea valorii lucrului, reducere datorata viciilor de care este afectat bunul.
3. actiunea in remedierea viciilor- evident solutia este viabila numai in ipoteza in care remedierea este posibila, nu cauzeaza cheltuieli disproportionate in raport cu valoarea lucrului si nu afecteaza interesele cumparatorului.
Actiunea in raspundere contractuala pentru vicii este prescriptibila in termen de 6 luni iar daca viciile au fost ascunse cu viclenie, in trei ani.
Posibilitatea partilor contractante de a modifica continutul legal al raspunderii vanzatorului pentru viciile lucrului rezulta neechivoc din dispozitiile art. 1354 Cod civil, din caracterul dispozitiv al regulilor ce alcatuiesc regimul legal al garantiei de drept precum si din principiul libertatii contractuale, admit neechivoc o asemenea posibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare proiect casa- cum sa actionez? sesa224195 sesa224195 Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. ... (vezi toată discuția)
Masina sh cu probleme grave. mickwin mickwin Buna ziua, Nu stiu daca a mai fost cineva in cazul meu pe aici pe forum, dar in viata reala cred ca da. Cam de 3 saptamani am facut contractul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Teren cu vicii ascunse Apavaloaie Ovidiu Apavaloaie Ovidiu Buna ziua,recent am cumparat un teren ca ulterior nevoit sa obtin avizele in vederea construiiri am aflat ca pe sub parcela cumparata trec 3 conducte de ... (vezi toată discuția)