avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Orele de liniste în mediul rural
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Orele de liniste în mediul rural

Bună ziua,
Aş dori să vă pun o întrebare referitoare la regulile de convieţuire între vecini. Stiu că la oraşe există în blocurile de locuit nişte ore de linişte : de obicei nu se face gălăgie între orele 22 şi 8 şi timp de o oră la vremea amiezii, de obicei între 13 şi 14.
Aş dori să vă întreb dacă aceste ore de linişte nu se aplică şi în mediul rural, acolo unde nu avem blocuri de locuit, ci case şi curţi.
Poate există un vid legislativ în această situaţie, dar mi se pare normal să existe ore de linişte şi în cazul gospodăriilor din mediul rural unde sunt curţi şi locuinţe apropiate.
Si dacă totuşi regulamentul cu orele de linişte pe timp de noapte şi cu ora de linişte de la amiază se aplică si in mediul rul, cum ar fi normal, asta înseamnă că în afară de intervalul 22-8 şi 13-14 cineva poate face gălăgie oricât, poate să îşi lase copiii mici să ţipe de să îţi spargă urechile pentru că este legal şi nu este în intervalul de ‘’linişte’’ ?
Eu am pus această întrebare la telefon unui jurist de pe site-ul [ link extern ] .

Nu există o legislaţie clară în domeniu? Totuşi nu se poate ca în în timpul zilei, de la ora 8 la ora 22, exceptând ora de la prânz (13-14), vecinii să aibă dreptul să îţi ţipe în cap cât poftesc.

Vă mulţumesc pentru răspuns.
Teodor-Florin ZANOAGA
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2025
TeodorZ, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca inteleg bine, vreti sa folositi legea/ justitia pentru a-i obliga pe parinti sa-si restrictioneze copiii intr-un fel in care ar incalca drepturile lor. interesanta speta
Poate copiii, în special cel mic, nu au asigurate ceea ce le este necesar traiului, poate nici educația, dar asta nu constituie o încălcare a legii, prin urmare poate n ar fi rău să faceți o sesizare la Protecția Copilului.
acest răspuns util

adriandimitriu a scris:

a-i obliga pe parinti sa-si restrictioneze copiii intr-un fel in care ar incalca drepturile lor. interesanta speta

Adica educatia - invatarea respectului fata de altii - egal cu "incalcarea drepturilor copiilor" ?
Buna ziua

Nu, legea nu lasa sa se inteleaga ca in afara intervalelor de liniste stabilite vecinii pot fi deranjati fara drept.

De altfel, legea 61/1991 spune la art.2, alin 25 ca "tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă" constituie contraventie. Adica nu poti deranja fara drept vecinii indiferent de intervalul orar.

Cheia este sintagma "fara drept".

Varianta cea mai simpla este sa faceti reclamatie la politia locala pentru tulburarea linistii. Aveti bineinteles si varianta sa dati in judecata vecinii pentru prejudiciul adus.
acest răspuns util
Care prejudiciu ? Trebuie probat.
Cazul meu : am la tara, peste drum, un cetatean turmentat. Incepe sa bea de la ora 9 dimineata. Dupa 12 incepe sa racneasca din toti rarunchii lui. Cateodata il tine pana la 4, alteori pana la 6-7 seara, depinde de dispozitie. Politia din sat l-a amendat pana cand a ramas fara formulare. Nu a platit nici macar o amenda - nu are nici un fel de venituri in afara de ajutorul social si nici casa nu e a lui = nu poate fi obligat in nici un fel sa isi plateasca amenzile. 3 sferturi din sat l-a batut - degeaba. Toti suntem obligati sa ii suportam racnetele. Si are volum, nu gluma !

Alte discuții în legătură

Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Conflict cu muzica foarte tare danmihai65 danmihai65 - daca o anumita persoana asculta aproape toata ziua muzica data la maximum exista vreo modalitate legala de a-l opri? Legea 61 ofera dreptul de a asculta ... (vezi toată discuția)
Vecini galagiosi Vio506 Vio506 Stau intr-o curte comuna. Un vecin își aduce toți prietenii ,beau și dau drumul la muzica, de dimineața până seara zilnic , de săptămâni. Mă ... (vezi toată discuția)