avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara! Dacă am lucrat in paralel cu pensia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara! Dacă am lucrat in paralel cu pensia de invaliditate ...

Bună seara! Dacă am lucrat in paralel cu pensia de invaliditate gr3 timp de 13ani (4ore/zi) perioadă in care am contribuit cu toate taxele catre stat,se numește perioadă contributiva sau asimilată? Și la pensionarea definitivă (de vârstă) cum se calculeza? Va mulțumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 27 Aprilie 2025
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a stagiilor de cotizare contributive realizate în baza unui contract de asigurare socială, încheiat, începând cu data de:
- 1 ianuarie 2018, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- 28 septembrie 2020, conform OUG nr.163/2020 (asigurare retroactivă);
- 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.2) din Legea nr. 360/2023;
- 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.3) din Legea nr. 360/2023 (asigurare retroactivă).
[ link extern ]

Nu se acorda puncte de stabilitate pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea pensiilor neconstitutionala pentru cei care incheie contract ... Epuree Epuree Legea pensiilor neconstitutionala pentru cei care incheie contract cu CAS (aici nu ma refer la contractul incheiat pentru o perioada de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare Legal Advisor Legal Advisor Până la ce vârstă pot lucra pensionarii de peste 70 de ani, în sectorul public, dacă aceștia au iesit la pensie anterior datei de 1 anunarie 2024? ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie salariu Adela Mariana Adela Mariana Buna ziua, conform noii legi a pensiilor 360/2023, medicii pensionati pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul platit de o unitate spitaliceasca ... (vezi toată discuția)