avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... probleme contract de credit
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

probleme contract de credit

am incheiat in octombrie 2007 cu o banca un contract de credit in euro . in contractul este prevazut dobanda fixa de 6.2 procente/an -dobanda fixa. tot in contract se specifica ca banca poate modifica valoarea dobanzii in functie de euribor, robor....
dupa un an banca ma notifica ca este nevoita sa imi mareasca dobanda si imi trimite un alt scadentar cu o dobanda de 7,2 procente/an
eu nu sunt deacord cu aceasta modificare avand in vedere ca la incheierea contractului am ales respectiva banca si respectivul pachet de creditare penrtru dobanda fixa de 6.2 procente desi poate pe un contract cu dobanda variabila primeam mai mare creditul.
ce pot sa fac...
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: C.A. Tamara Lenz , Avocat 10:47, 15 Februarie 2010
Buna ziua,

contractul este legea partilor, astfel ca daca scrie in contract ca ei pot majora in functie de anumiti factori, nu va puteti opune.

le puteti totusi cere un calcul pentru a va convinge ca intr-adevar, fata de cresterea acelor indici, dobanda este cea solicitata de ei;

Avocat Boncu
dar si clauza prin care se precizeaza ca am o dobanda de 6.2 procente/an -dobanda fixa este deasemenea trecuta in contract. asta nu e tot legea partilor...
oare nu se cam contrazic clauzele intre ele
ec.alice5 a scris:
dar si clauza prin care se precizeaza ca am o dobanda de 6.2 procente/an -dobanda fixa este deasemenea trecuta in contract. asta nu e tot legea partilor... oare nu se cam contrazic clauzele intre ele ?

Buna ziua,
Astazi vedeti ca Dobanda a fost "fixa", bine meçi, pana in momentul cand Banca a decis sa aplice cealalta clauza din contract.

O intrebare am si eu la Dvs. : nu ati citit contractul inainte de al semna ?
De ce nu le-ati cerut lamuriri "atunci" ?

Cu stima,
ec.alice5 a scris:

dar si clauza prin care se precizeaza ca am o dobanda de 6.2 procente/an -dobanda fixa este deasemenea trecuta in contract. asta nu e tot legea partilor...
oare nu se cam contrazic clauzele intre ele

Si mie mi se pare din ceea ce spuneti ca este o vadita contradictie intre clauzele contractuale. In principiu sub rezerva ca ceea ce at afirmat este intocmai asa precizat in contract consider ca avem de a face cu un dubiu in interpretarea contractului, iar potrivit disp. art. 1 alin (2) din L 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori
In caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului.

Prin urmare consider ca ar fi indicat a formula o actiune in instanta pentru a avea certitudinea interpretarii si a obliga banca sa va restituie diferenta de dobanda care a incasat-o ulterior modificarii ratei procentuale a acesteia
buna seara,
traim in romania si avem ce face.
astazi la pranz un tip din cartier a venit la mine cu aceeasi problema. am solicitat contractul ptr studiu si o explicatie stimatului vecin.
din experienta nu stiu daca este bine sa dau numele bancii eu am patit la fel. banca prin contract poate modifica dobanda. este greu de inteles cum poate cineva sa semneze un contract in care partea adversa are dreptul sa modifice unilateral anumite clauze din contract, dar asta e si este foarte trist. am avut nevoie de un credit si cand tragem linie vedem cu uimire ca trebuie, sau, am restituit bancii X dublu sau chiar mai mult.
eu am stat in belgia doi ani si va spun sincer ca in privinta creditelor traim in lumea a V-a si ca sfat incercati sa traiti simplu -fara banci, daca se poate.
cu toata stima, citeste contractul si daca exista contradictii vizibile cere sfatul unui avocat. clauzele contradictorii pot fi speculate.

Alte discuții în legătură

Dobanda fixa...modificata unilateral ec.alice5 ec.alice5 am incheiat in octombrie 2007 cu o banca un contract de credit in euro . in contractul este prevazut dobanda fixa de [b]6.2 procente/an -dobanda fixa[/b]. tot ... (vezi toată discuția)
Dobanda marita abuziv (?) relu69 relu69 Sunt administratorul unei societati comerciale care a contractat un credit ipotecar pentru a achizitiona un imobil in valoare de 140.000 EUR. In contract e ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)