avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea activitatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea activitatii

Am si eu o situatie sau o problema mai bine zis,daca mi s-a incetat activitatea conf.art.65 alin.1 CM,incepand cu 1feb.2010,pana la aceasta data am fost in CO(pt anul trecut).Este adevarat ca am dreptul la 20 zile de preaviz ,in aceste conditii si dreptul la compensatii?Nu stiu sa fii semnat vreun contract colectiv de munca.Trebuia sa ni se plateasca salariile dar nu au facut-o(banii pe CO,de fapt),bonuri de masa pe 3 luni,insa am primit doar carnetul de munca si adev.pt dosar somaj si nu am semnat nici o lichidare.
Este normal tot ce se intampla?
Multumesc si daca am dreptul la cele mentionate as aprecia daca mi-ati spune in baza carei legi.
Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: ContSters128609 , utilizator 21:08, 12 Februarie 2010
Avetri dreptul la :
-20 zile lucratoare preaviz
-cel putin un salariu compensatoriu sau mai multe , daca aveti ccm la nival de ramura/unitate in acest sens
-plata drepturilor la zi
-plata concediului de odihna neefectuat

nu vi s-au platit actionati la Tribunalul de domiciliu.
Dar daca ati cerut CO restant pe timpul preavizului inseamna ca l-ati efectuat. Daca nu este asa, aveti dreptul la plata preravizului de 20 de zile in cazul in care nu v-a fost acordat.
Aveti dreptul la un salariu compensator conform CCMN, in lipsa altor prevederi la nivel de unitate.
Aveti dreptul ca la incetarea cim sa va primiti toate drepturile salariale restante.
Aveti dreptul sa solicitati toate aceste drepturi restante in instanta.
Va multumesc! Co,trebuia efectuat anul trecut ,insa lucrand in turism ,nu a fost posibil.La 1 ian ni s-a spus sa facem cerere de Co ,dupa care sa intram in somaj,pentru ca unitatea nu mai poate sa ne plateasca pana in aprilie cand isi redeschide activitatea.Dar nimeni de la resurse umane nu a pomenit de preaviz in cazul desfacerii contractului de munca sau de plati compensatorii,ba mai mult azi in ziua de sal au spus ca nu au bani ca e criza,poate sapt.viitoare.Mentionez ca societatea are mai mult de 21 angajati insa am semnat doar CIM nu CCM cum nu am semnat si primit nici fisa postului.
In baza carei legi pot sa solicit acel preaviz si acea plata compensatorie?
Multumesc mult pt.timpul d-voastra!
Multumesc mult!
CCMN
Art.74(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Alte discuții în legătură

Disponibilizare bogalenti bogalenti buna seara! va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, deoarece sunt foarte multe necunoscute privind situatia descrisa mai jos. am primit un preaviz de 49 de ... (vezi toată discuția)
Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)