avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum poate fi destituit un primar care are o condamnare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum poate fi destituit un primar care are o condamnare?

Exista o sentinta definitiva si executabila ,data te Curtea de apel in care se spune .; Condamnă pe inculpatul la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare. Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a, teza a II-a, b şi c c.pen. pe durata prevăzută de art. 71 c.pen. În temeiul art. 81 c.pen. şi art. 71 alin. 5 c.pen.; Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe o durată de 3 ani şi 6 luni. Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei. A fost adus la cunostinta prefectului judetul aceasta speta , normal ar fi fost ca acesta sa-l destuite din functie fiind CONDAMNAT , avand CAZIER , fiind in incompatibilitate cu functia pe care o detine ...facan aceleasi abuzuri pt care a fost condamnat , dar... prefectul gaseste fel de fel de scuze : ba guvernul nu astabilit ziua alegerilor , ba ANI nu stiu ce pretentii mai are ( ce are ... cu prefectura) E clar omul nu vrea sa ia act si sa aplice LEGEA . Ce se poate face in acest sens ? sa gasim o televiziune dispusa sa mediatizeze acest caz ? sa gasim un ziar ? sau mai bine sa-l lasam pe individ sa faca aceleasi abuzuri pt. care a fost condamnat ? :O
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
Ion Nicolaie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ion Nicolaie , utilizator 19:41, 15 Februarie 2010
legea nr.393/2004
"Art.15
(1) Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează la data depunerii jurământului de către noul primar şi, respectiv, de preşedintele consiliului judeţean.
(2) Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială;
d) *** Abrogată
e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
f) punerea sub interdicţie judecătorească;
g) pierderea drepturilor electorale;
g^1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales;
h) deces.
ART. 16
(1) În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului.
(2) Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

ART. 17
(1) Primarul poate demisiona, anunţând în scris consiliul local şi prefectul. La prima şedinţă a consiliului, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal şi devin aplicabile dispoziţiile art. 16.
(2) Prefectul ia act prin ordin de demisia primarului. Ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul-verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou primar.
(3) Prevederile art. 11 alin. (1) se aplică şi în cazul primarului.
(4) Primarul se află în imposibilitatea exercitării mandatului în situaţiile în care nu se poate prezenta efectiv la primărie din motive de sănătate sau din alte cauze, chiar dacă acestea nu îi sunt imputabile. Prevederile art. 11 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(5) În cazurile prevăzute la art. 15 alin. (2) lit. e) - g), încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă şi, după caz, irevocabilă a hotărârii judecătoreşti."
Adresati-va in scris sectretarului unitatii administrativ-teritoriale, solicitand sa va faca dovada faptului ca a intocmit referatul catre prefect, dupa care, adresati-va in scris prefectului, solicitand emiterea ordinului, si explicatii cu privire la motivele care l-au determinat pana in prezent, sa nu emita acest ordin. Cu aceste documente, sau daca nu vi se raspunde la petitii, adresati-va parchetului, solicitand cercetarea penala a secretarului unitatii administrativ-teritoriale( daca nu a intocmit referatul) sau dupa caz, a prefectului, pentru abuz in functie. :)
interventie moderator

@ ion nicolae, conform regulamentului de postare nu este permis a mentiona numele persoanelor din speta pe care o prezentati, asa incat va rog frumos sa editati mesajul si sa renuntati la postarea numelui primarului in cauza . Va multumesc .
nu poate fi "destituit" pentru ca nu a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate ci la una cu suspendare
scuze nu mi-am dat seama , am copiat motamo sentinta de pe net :">
Da , dar interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a, teza a II-a, b şi c c.pen. pe durata prevăzută de art. 71 c.pen. În temeiul art. 81 c.pen. şi art. 71 alin. 5 c.pen.ceea ce inseamna pritre altete si dreptul de a alege , de a fi ales si de exercita o functie ca aceea ce i-a favorizat comiterea acelor fapte pt care a fost condamnat ( vezi CP)

Alte discuții în legătură

Primar - condamnat la inchisoare cu suspendare - drepturi silviu001 silviu001 Buna seara, revin si eu cu un subiect (discutat pe forum) dar la care nu imi sunt in clar anumite lucruri. Problema: Un prima dintr-o comuna a patriei a ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa penala viodon2000 viodon2000 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si sa-mi explicati va rog ce inseamna urmatoarele. - confiscarea sumelor obtinute de inculpat cf. art.19, alin 1 legea ... (vezi toată discuția)
Explicatimi termeni ZburleaFlorin ZburleaFlorin În baza art.71 Cp interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit a teza a II a şi lit. b ca pedeapsă accesorie. În baza art. 81 Cp suspendă ... (vezi toată discuția)