Complicata situatia, isi pot gasi aplicabilitatea atat prevederile Legii nr. 19/2000 cat si cele ale Legii nr. 226/2006.
Perioada lucrata de dvs. in grupa I de munca in procent de 75% se transforma in perioada lucrata in procent 100%, atat pentru a calcula stagiul aferent acestei activitati cat si pentru a aplica reducerea varstei standard de pensionare.
Daca am in vedere numai art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000 si perioada lucrata in grupa I de munca, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta anul acesta, imediat ce impliniti 51 de ani si 9 luni. Reducerea varstei standard de pensionare pentru 12 ani intregi (procent 100%) este de 7 ani si 2 luni si nu poate fi cumulata cu alte reduceri prevazute de Legea nr. 19/2000 sau de alte de legi cu caracter special (cum ar fi Legea nr. 226/2006, de exemplu).
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Stimata doamna,
Va multumesc pt. raspuns, dar din disperarea pe care o traiesc am gresit perioada de grupa I adica trebuia sa scriu 25.10.1985 si imi rezulta 11 ani 6 luni si 27 de zile, insa problema este ca in legea 226 se specifica la art. 2 alin.2 ca:"sunt asimilate stagiului de cotizare in conditii speciale perioadele de timp anterioare intrarii in vigoare a legii 19/2000...in care asiguratii si-au desfasurat activitatea pe durata programului normal de lucru,in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca si care,potrivit prezentei legi, sunt incadrate in conditii speciale.
Problema mea este tocmai aceasta, de cumulare a perioadelor altfel...Va rog sa ma ajutati in elucidarea acestei situatii .
Cu mii de multumiri,
Ioana Sofronie
Da, daca ati tastat gresit data de la care ati fost incadrata in grupa I de munca, nu intrati sub incidenta prevederilor art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.
Presupun ca 11 ani, 6 luni si 27 de zile reprezinta perioada lucrata in grupa I de munca in procent 100%. Asta inseamna un stagiu realizat in grupa I + conditii speciale mai mic de 25 de ani. Art. 4 din Legea nr. 226/2006 ne trimite, in aceasta situatie, la anexa 5 a Legii nr. 19/2000.
Teoretic ar trebui sa puteti beneficia de reducerea varstei standard cu 10 ani pentru 20 de ani lucrati in grupa I + conditii speciale, ati realizat si depasit stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Practic eu va sugerez sa depuneti cererea prin care solicitati pensie pentru limita de varsta, solicitand aplicarea prevederilor Legii nr. 226/2006. Daca veti primi decizie de respingere a cererii dvs., aceasta va fi motivata si va fi precizata si data la care puteti depune o noua cerere.
Doamna, va spun sincer: desi m-am uitat de 10 ori in ambele acte normative, nu sunt sigura de raspuns. Situatii ca situatia dvs. sunt foarte rare, acesta fiind motivul pentru care Legea nr. 226/2006 nu se prea aplica.
Eu va urez succes.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Stimata doamna,
Va multumesc pt.raspunsul dv.Eu pot sa va spun ca am lucrat la obtinerea avizului pt. conditii speciale si ca pretind ca stiu prevederile legii.Dupa mine as fi avut inca de la 50 ani conditii de pensionare, insa cum la noi toate sunt pe invers m-am dus si eu la o anumita persoana sa-mi faca calculul, persoana de la biroul calcul pensii si imi raspunde ca nu poate calcula deoarece nu am avut anterior procent de grupa 100%, insa ei nu cunosc prevederile vechii legi prin carepersoanele tehnice in speta inginerii ca asta sunt nu beneficiau de procent de 100/% insa programul de lucru era tot de 8 ore. Aici fac confuzia de program normal si procent de incadrare. Datorita faptului ca am intrerupt activitatea din industria de aparare,conf.ordonantei 95, sunt in periaoada de somaj plus venit de completare si nu pot depune dosarul oficial deoarece ar trebui sa-mi suspende somajul si apoi. Eu vreau sa va rog sa-mi spuneti ce pot face ca sa demostrez ca prin lege avem dreptul la cumularea perioadelor si deci la incadrare la pensie. In perioada lucrata in conditii speciale si cea de grupa I am lucrat ca inginer si pot pretinde ca inteleg actul normativ. Mai mult de atat atunci cand s-a emis HG 1025/2003 a fost in urma sesizarilor noastre ca nu mai eram prinsi in legea 19/2000 cu grupa de munca,ori nu se putea face discriminare ca muncitorul sa primeasca in continuare grupa si inginerul nu. Astept sfatul dv. profesional. Va multumesc din suflet si sa va dea Dumnezeu multa sanatate .
Nu exista sa nu va poata fi calculat punctajul mediu anual pentru ca inainte de 01.04.2001 nu ati lucrat in procent de 100% in grupa I de munca. Ma indoiesc sincer ca persoana despre care vorbiti facea o confuzie, calculul drepturilor de pensie se face cu ajutorul unui program.
Eu am scris in postul anterior ce sa faceti. Depuneti cererea pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si veti primi un raspuns. In privinta depunerii cererii eram sigura in procent 100%. :)
Succes!
Gabriela Pintea