Situatie deosebita: Functionez ca PFA din 2006 pe baza inregistrarii la MF care a eliberat un CIF, pentru o profesie liberala:evaluator. Acum, pentru ca am autorizatie si ca expert cadastru, care nu respecta in totalitate definitia profesiei liberale din cauza lipsei unei asociatii profesionale, am solicitat inregistrarea la ORC a PFA-ului existent si mentinerea aceluiasi cod fiscal.
Raspunsul a fost: nu se poate, va dam alt cod care se va numi CUI (desi sunt de fapt acelasi lucru). Motivatia a fost ca evaluatorul, ca profesie liberala, nu se inregistreaza la ORC. In consecinta voi fi "fericita proprietara" a 2 PFA-uri.
Ajutati-ma cu un sfat, va rog: cum imi pot mentine nr de cod fiscal? Schimbarea acestuia atrage o serie intreaga de inconveniente: alte conturi, alte declaratii, alta contabilitate si nu in ultimul rand, cand negociez un contract care implica ambele activitati, ce cod fiscal folosesc?!??? Semnez odata ca evaluator cu CIF: xxx si inca odata ca expert cadastru cu CUI: yyyy ?
Mai mentionez ca am acordul DGFP de a mentine codul existent, dar ORC spune ca nu e posibil.
Astept raspuns cat se poate de repede. Multumesc mult.
CIF - codul de identificare fiscala este un cod numeric constituind codul unic de identificare a unui comerciant.Acesta se mai numeste si cod fiscal sau cod unic de identificare. Pana la 1 ianuarie 2007 s-a numit Cod Unic de Inregistrare (CUI).
Conform legii nr. 359 din 8 septembrie 2004, privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice:
Solicitarea inregistrarii fiscale a unui comerciant se face prin depunerea cererii de inregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, iar atribuirea codului unic de inregistrare de catre Ministerul Finantelor Publice este conditionata de admiterea cererii de inregistrare in registrul comertului de catre judecatorul-delegat.
1.Pentru asociatiile familiale, precum si pentru persoanele juridice prevazute la art. 2 structura codului unic de inregistrare se stabileste de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Justitiei.
2.Pentru persoanele fizice codul unic de inregistrare coincide cu codul numeric personal atribuit de Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, cu numarul de identificare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor Publice.
Atributul fiscal atasat codului unic de inregistrare este un cod alfanumeric avand semnificatia categoriei de platitor de taxe si impozite la bugetul de stat.Daca atributul fiscal are valoarea "RO", acesta atesta ca persoana juridica a fost luata in evidenta organului fiscal ca platitor de T.V.A.
Un CIF este alcatuit astfel :
[ |ZZZZZZZZZ| ] |C|
|_________| |_|
: :
: --> Cifra ce control
:
--> Numarul de ordine (maxim 9 caractere)
Algoritmul de validare al unui cod CIF
Pas preliminar: Se testeaza daca codul respecta formatul unui cod CIF. Adica lungimea maxima sa fie de 10 cifre si sa contina doar caractere numerice.
Pas 1: Se foloseste cheia de testare "753217532". Se inverseaza ordinea cifrelor codului CIF precum si a cheii de testare.
Pas 2: Se ignora prima cifra din codul CIF inversat (aceasta este cifra de control) si se inmulteste fiecare cifra cu cifra corespunzatoare din cheia de testare inversata.
Pas 3: Se aduna toate produsele obtinute. Suma rezultata se inmulteste cu 10 si produsul este impartit la 11. Cifra obtinuta, in urma operatiei MODULO 11 reprezita cifra de verificare. Daca in urma impartirii s-a obtinut restul 10 atunci cifra de verificare va fi 0.
Pas 4: Pentru un CIF valid cifra de verificare va trebui sa corespunda cu cifra de control a codului CIF initial.
Multumesc pt raspuns insa, trebuie sa recunosc, nu m-ati lamurit. Am citi cele scrise, le stiam, mai mult OUG 44 spune ca nu pot sa am mai multe inregistrari ca PFA, totusi situatia e cea expusa: am pfa inregistrat la finante, am CIF, iar acum cand am cerut inregistrarea la ORC a pfa-ului existent mi se spune ca nu se poate si ma obliga sa fac altul :O. Dosarul e deja aprobat si am primit alt cif/cui...ca e totuna...
URGENT ! Am marea rugaminte sa-mi dati o solutie. ORC refuza cu obstinatie acordarea aceluiasi nr de cod.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
D301 cu cif pentru aic
seli
Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care am o societate cu un cif pentru operatiuni interne si un cif pentru AIC, LIC . Am sa inregistrez AIC la ... (vezi toată discuția)
Radiere pfa la anaf
miruna82
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pentru radierea de la ANAF a unui PFA cu norma de venit si platitor de TVA.
Mentionez ca anul acesta nu s-a ... (vezi toată discuția)