avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca si perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca si perioada de preaviz

Buna ziua,

Am si eu 2 intrebari si va rog sa ma ajutati.

1. In cazul in care societatea la care lucrez nu are incheiat un contract colectiv si nici unul de ramura, ce se intampla se aplica obligatoriu prevederile contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010? Precizez ca nici nu am fost informati potrivit codului muncii cu privire la contractul colectiv aplicabil. Pana cand este in vigoare contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, pana in ce luna?

2. Exista undeva in codul muncii sau in alta lege, prevederea potrivit careia dreptul de preaviz in cazul salariatilor cu functii de executie este de 15 zile si in cazul celor cu functii de conducere este de 30 de zile? Si ce se intampla in cazul in care in contractul individual de munca este prevazuta periaoda de preaviz de 15 zile, iar in fisa postului este prevazut ca este post de conducere.

Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 07:40, 14 Februarie 2010
1. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.

2. CCMN este valabil pana in 29.11.2010.

3. In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere - art.79 alin.4 C.mun.

4. Termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică.
buna ziua,
la intrebarea nr 1, raspunsul e ca in lipsa unui contract colectiv pe ramaura sau pe societate, da, se aplica prevederile contractului colectiv de munca la nivel national..
la intrebarea nr. 2, intradevar exista o astfel de prevedere, ca personalul angajat in functii de conducere are dreptul la un preaviz de 30 zile, insa de la aceasta norma cu caracter dispozitiv, in cazul dvs s-a facut o derogare in contractul individual de munca unde ziceti dvs aveti doar 15 zile perioada de preaviz... pe cale de consecinta, normele (dispozitiile) din contractul individual de munca reprezinta niste norme cu caracter special si au prioritate fata de cele generale (codul muncii, contractele colective ce au si ele asa ceva prevazut).. conform principiului de drept conform caruia
specialia generalibus derogant
, se aplica ceea ce este prevazut in contractul individual, deci, aveti doar 15 zile preaviz..
asta este situatia:(
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Am inteles si va multumesc pentru raspunsuri!
Mai am insa o intrebare,

- exista undeva - in Codul muncii sau in contractul colectiv de munca la nivel national sau intr-o alta lege - prevazut faptul ca salariatii cu functii de conducere nu beneficiaza de plata orelor suplimentare?

Va multumesc,
Nu exista asa ceva reglemantat in Codul Muncii sau CCMN.

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori cateva lamuriri cu privire la Demisie si preavizul in acest caz. Am citit in Codul muncii ca in cazul demisiei preavizul este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Informatii preaviz iuvri iuvri Buna ziua! In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie care este perioada de preaviz in cazul demisiei si concedierii.Va intreb deoarece stiu ca exista un proiect de ... (vezi toată discuția)