avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot fi data afara?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot fi data afara?

Sunt nascuta in '53 si muncesc de la 27 de ani in invatamant. In iulie 2010 legal pot iesi la pensie. Am fost anuntata ca sunt pe lista celor ce urmeaza a fi disponibilizati Am de ales intre a-mi depune dosarul de pensie sau a intra in somaj.
Cineva mi-a spus ca ar exista o lege data conform careia persoanele care mai au maxim 2 ani pana la pensie nu pot fi concediate. Este adevarat? Daca da care este eceata lege?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:02, 14 Februarie 2010
Nu exista un asemenea act normativ insa daca se va trece la disponibilizari se va avea in vedere situatia dv. respectiv de a va pensiona
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;

2. Asadar nu puteti primi indemnizatie de somaj daca indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta sau primiti pana la data indeplinirii acestor conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie restituire ajutor somaj Claudiu_O Claudiu_O Buna ziua, Va cer ajutorul in a lamuri situatia unei cunostinte.Situatia e cam asa: In perioada ianuarie-aprilie 2013 a beneficiat de ajutor de somaj si din ... (vezi toată discuția)
disponibilizari,somaj,disponibilizatul este si pfa Petru Andrusca Petru Andrusca 1-Persoana ce urmeaza a fi disponibilizata, indeplineste conditii de pensionare (varsta si stagiul de cotizare), dar are si un PFA ce aduce un venit impozabil ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj monica_gr monica_gr Sant beneficiara a unei pensii de urmas (erou martir in revolutie,sotul),in cazul in care firma la care lucrez se inchide,beneficiez de somaj? Lucrez din 1985. (vezi toată discuția)