avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva rezolutiei - autoritate de lucru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva rezolutiei - autoritate de lucru judecat?

Am fost urmarit penal, s-a dat SUP cu aplicare unei amenzi administrative, am facut plangere la prim procuror dar in acelasi timp a facut si persoana vatamata plangere atat la prim procuror cat si la instanta de judecata in baza art.278 ind.1 C.Pr.P. Prim procurorul a admis amandoua plangerile si a decis redeschiderea UP. Instanta de judecata a respins cererea partii vatamate ca inadmisibila si hotararea nu fost atacata cu recurs nici de procuror sau persoana vatamata. In urma redeschiderii ordonata de prim procuror, procurorul de caz da solutia SUP. Impotriva ei persoana vatamata introduce plangere din nou la prim procuror si acesta mentine solutia SUP. Persoana vatamata se adreseaza din nou instantei.
INTREBARI:
1. Sentinta care nu a fost atacata cu recurs are autoritate de lucru judecat impotriva celei de-a doua cereri din instanta introdusa de persoana vatamata unde suntem aceleasi persoane si acuzate pentru aceeasi fapta?
2. Trebuia cumva ca plangerea impotriva solutiei data de procuror in urma noii redeschideri a SUP ordonata de prim procuror sa fie inaintata procurorului ierarhic superior conform art.278 alin.2 C.Pr.P.?
3. Potrivit art.278 indice 1 C.Pr.P poate alta persoana in afara de persoana vatamata sa introduca plangere la instanta de judecata(lipseste semnatura persoanei vatamate de pe plangere)?
Cel mai recent răspuns: constantinbors , utilizator 16:14, 18 Februarie 2010
1.Daca partea vatamata nu a introdus cererea de recurs in termen este decazuta din dreptul dea mai recura sentinta data in prima instanta.Daca s-a introdus o noua cerere la aceiasi instanta,paratul poate invoca autoritatea de lucru judecat si cere instantei sa respinga cererea partii vatamate.
2. Potrivit C.pro.p.art.278 - Plangerea impotriva masurilor luate sau actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului. In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acesta, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior. Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator.
Deci ,numai in cazul in care se face plangerea impotriva masurilor luate de catre prim-procuror se solutioneaza de catre procurorul ierarhic superior ; in cazul dumneavoastra prim-procurorul poate primi plangere impotriva solutiei date de procurorul desemnat de acesta la solutionarea UP.

3.Plangerea poate fi depusa si de catre aparatorul desemnat de catre persoana vatamata,prin procura legala.
Domnule marius33 va multumesc mult pentru sprijinul acordat si va doresc tot binele din lume.
Cu stima si respect, constantinbors.
In ceea ce priveste prima intrebare, eu am o alta opinie! Prima solutie nu are autoritate de lucru juedcat in fata instantei investite sa judece a doua plangere. Desi exista identitate de parti si vizeaza in principiu aceeasi fapta, considerentele pentru care a fost data si a doua oara solutia de scoatere sunt evident altele. In plus, prima plangere adresata instantei oricum era inadmisibila deoarece nu mai viza o solutie de netrimitere in judecata, cum este prevazut in art 278 indice 1 ci, din contra, o solutie de redeschidere a up. Deci instanta nici nu a cercetat fondul cererii, aceasta fiind respinsa ca inadmisibila, nu ca neantemeiata.
Cat despre lipsa semnaturii, in conditiile in care partea care a facut plangerea se va prezenta la primul termen, instanta ii va pune in vedere sa completeze lipsurile cererii si o va semna.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Domnule av.Claudiu instanta a facut cercetarea judecatoreasca a trecut pe fond a dat cuvantul partilor si a respins cererea partii vatamate ca inadmisibila deoarece nu a facut plangere mai intai la primul procuror.Referitor la lipsa semnaturii mentionez ca primul termen a trecut de mult ,suntem la al 10-lea termen.In urma acestor precizari va rog mult de tot sa va mai exprimati odata.Cu mult respect.
In niciun caz nu se poate invoca autoritatea de lucru judecat pentru a doua solutie data de procuror,pentru ca aceasta viza alte considerente decat prima,deci sunt de acord cu dl.avocat Feteanu.
Cu privire la lipsa semnaturii,instanta poate suplini aceasta lipsa ,solicitandu-i contestatatorului daca isi mentine plangerea sa o semneze.

Alte discuții în legătură

Atac in instanta refuzul redeschiderii dosarului? aidu aidu Procurorul de caz a clasat plangerea - fapta nu exista. Procurorul general a respins plangerea impotriva ordonantei de clasare - retinand insa ca fapta nu e ... (vezi toată discuția)
Raspuns parchet dodorel62 dodorel62 Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)
Contestatie rezolutie procuror Nina1 Nina1 Daca o rezolutie data de procuror intr-un dosar penal este contestata, acelasi procuror reanalizeaza dosarul ? Care este termenul in care se da raspuns unei ... (vezi toată discuția)