Am fost urmarit penal, s-a dat SUP cu aplicare unei amenzi administrative, am facut plangere la prim procuror dar in acelasi timp a facut si persoana vatamata plangere atat la prim procuror cat si la instanta de judecata in baza art.278 ind.1 C.Pr.P. Prim procurorul a admis amandoua plangerile si a decis redeschiderea UP. Instanta de judecata a respins cererea partii vatamate ca inadmisibila si hotararea nu fost atacata cu recurs nici de procuror sau persoana vatamata. In urma redeschiderii ordonata de prim procuror, procurorul de caz da solutia SUP. Impotriva ei persoana vatamata introduce plangere din nou la prim procuror si acesta mentine solutia SUP. Persoana vatamata se adreseaza din nou instantei.
INTREBARI:
1. Sentinta care nu a fost atacata cu recurs are autoritate de lucru judecat impotriva celei de-a doua cereri din instanta introdusa de persoana vatamata unde suntem aceleasi persoane si acuzate pentru aceeasi fapta?
2. Trebuia cumva ca plangerea impotriva solutiei data de procuror in urma noii redeschideri a SUP ordonata de prim procuror sa fie inaintata procurorului ierarhic superior conform art.278 alin.2 C.Pr.P.?
3. Potrivit art.278 indice 1 C.Pr.P poate alta persoana in afara de persoana vatamata sa introduca plangere la instanta de judecata(lipseste semnatura persoanei vatamate de pe plangere)?
Asa cum am mai aratat atat eu cat si colegul meu, in acest caz au fost date doua solutii de SUP. Acestea difera atat fizic, fiind date la intervale diferite de timp, cat si din punctul de vedere al considerentelor. Este evident ca a doua solutie trebuia sa ia in calcul si alte aspecte ca sa nu mai fie anulata ca si prima, fapt care s-a si intamplat. Apararile si criticile pe care partile le pot formula fata de a doua solutie nu pot fi ingradite pe considerentul ca in caz a mai fost data odata o alta solutie de SUP.
Autoritatea de lucru judecat ar fi putut interveni doar in situatia in care s-ar fi facut de doua ori plangere impotriva primei solutii, ori in cazul de fata nu este vorba de asa ceva!
Cat despre semnatura, daca afirmati ca au fost mai multe termene in cauza, cu siguranta aceasta nulitate relativa a fost acoperita. Verificati in incheierile de sedinta (cel mai probabil in prima) si veti observa ca instanta a solicitat confirmarea faptului ca partea isi insuseste plangerea. Daca totusi nu exista o astfel de confirmare, puteti ridica aceasta problema dar, efectul nu va fi respingerea plangerii ci insusirea acesteia de catre parte.
Multumesc mult domnilor avocati pentru sprijinul dumneavoastra, astept pronuntarea maine si am sa va aduc la cunostinta hotararea instantei.
Cu deosebita stima.
Domnilor avocati,daca am avut SUP si iar SUP dupa redeschiderea UP care dintre ele au putut intrerupe prescriptia privind raspunderea penala sau nici una?
Prescriptia privind raspunderea penala se intrerupe in cazul punerii in miscare a actiunii penale?
Va multumesc.
Raspuns parchet
dodorel62
Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)