avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... registru agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

registru agricol

Caz concret: În registrul agricol, la pagina alocată bunicului meu sunt detaliate suprafețele de teren pe care le-a avut în proprietate (locație, mărime, felul terenului). Terenul intravilan pe care și-a construit casa (care exisă și acum) este evidențiat în registru prin două suprafețe, astfel (ordinea și scrisul celor două suprafețe sunt ca în registru):
4. vatra satului / 0,15 / arabil (reprezintă grădina)
5. ---//-----//----- / 0,10 / clădiri (reprezintă curtea).
În urma emiterii titlului de proprietate pentru acest teren, suprafața reieșită din măsurători topometrice și înscrisă în titlu este de 0,30 ha, conform realității (0,12 curte și 0,18 grădină).
Nicio altă suprafață de teren evidențiată în registru nu are mărimea de 0,12 sau 0,18 și nici prin adunare nu se poate ajunge la asemenea rezultat. Mai ales că celelalte suprafețe au locații diferite în extravilan (nu vatra satului). De asemenea, suprafața de teren de 0,30 la care fac referire, nu a putut fi mărită între timp prin vânzare-cumpărare, donație, extindere, etc., din cauza vecinilor.
În momentul punerii în posesie a întregii suprafețe de teren, primăria a scăzut din suprafața totală terenul de 0,30 deținut în intravilan și nu cele două suprafețe evidențiate în registrul agricol (0,15 arabil + 0,10 clădiri = 0.25), fapt pentru care suprafața primită în extravilan este mai mică cu 0,05 ha.
Vreau să solicit primăriei să-mi specifice (conform registrului agricol și nu titlului de proprietate) suprafețele de teren pe care le dețin în intravilan. Poate face primăria acest lucru sau nu?
Mulțumesc, o zi bună!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:11, 14 Februarie 2010
Puteti solicita Primariei sa va comunice suprafetele existente in registrul agricol in dreptul bunicului dvs. daca sunteti mostenitorul de drept al acestuia sau aveti o imputernicire in aceste sens. Intrucat nu sunteti prea explicit in ce scop solicitati aceasta, va informez ca in situatia unui proces pe rol, puteti cere aceasta comunicare si in instanta (instanta putind solicita, in interesul aflarii adevarului, aceasta informatie.) Referitor la terenul "detinut", din punct de vedere juridic, termenul folosit de dvs. poate avea mai multe acceptiuni:
1. posesie: suprafta de teren pe care o utilizati in mod real
2. proprietate: suprafata din titlu
3. suprafata asupra careia aveti vocatie de proprietate dar nu exista in titlul de proprietate, desi o folositi.
Pentru reglementarea juridica a problemei (mai ales in situatia in care doriti modificarea unui titlu de proprietate pentru realizarea unei corespondente a cuprinsului acestuia cu realitatea de fapt sau cuz dreptul la care aveti vocatie), va trebui sa va adresati unui avocat si sa urmati procedura indicata (cuprinzind atat o parte administrativa, cat si una judiciara, in instanta).
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire intravilan ºi extravilan în registru agricol '59 - '63 jorrdy jorrdy Bună ziua. Aș dori să știu dacă primăria poate stabili pe baza datelor înscrise în registrul agricol \'59 - \'63 care este intravilanul ... (vezi toată discuția)
Aplicare legea 18/91 stregicu stregicu Buna ziua Dupa decesul mamei mele eu impreuna cu sora mea am actionat in judecata comisia locala pentru aplicarea legii 18/91 ca sa elibereze titlurilor de ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan Catala Catala Buna seara, Speta este urmatoarea: Pe un teren aflat in intravilanul consacrat al satului (vatra satului) este ridicata o constructie autorizata si ca ... (vezi toată discuția)