avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stabilire intravilan ºi extravilan în registru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stabilire intravilan ºi extravilan în registru agricol '59 - '63

Bună ziua. Aș dori să știu dacă primăria poate stabili pe baza datelor înscrise în registrul agricol '59 - '63 care este intravilanul și care este extravilanul cu care o persoană "a intrat în colectiv". Vreau să solicit aceasta primăriei, dar fără să-i prezint documente din care să reiasă acest lucru. În cazul meu, la fila bunicului sunt înscrise sub formă tabelară suprafețele de teren pe care le-a avut în proprietate: Ex.: pădure / 1,25 / arabil ; țarină / 0,50 / arabil; vatra satului / 0,20 / arabil ; vatra satului / 0,10 / clădiri; șosea / 0,30 / vie, s.a.m.d. Nu toate suprafețele înscrise corespund realității (au mărime mai mică), ca urmare moștenitorilor nu li s-a reconstituit întregul drept de proprietate. Cu documentele pe care le am (titlu de proprietate, partaj) vreau să combat mărimea suprafețelor înscrise eronat în registrul agricol.
Mulțumesc. O zi bună!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:17, 13 Februarie 2010
Registrul agricol 1959-1963 a stat la baza colectivizarii; suprafetele cu care o persoana a intrat in CAP se stabilesc luand in considerarea 3 documente: acel registrul agricol, cererea de intrare in CAP ( ar trebui sa existe in arhiva primariei) si registrul efectiv de constituire a CAP-ului (contine 2 parti: una cu evidenta suprafetelor aduse "de buna voie" in cooperativa - adica in baza unei cereri, si suprafetele luate "cu forta", de la cei care nu au facut cerere de inscriere). Doar daca aceste arhive sunt deteriorate sau incomplete nu pot oferi date corecte cu privire la suprafetele de teren colectivizate, intrucat CAP-ul nu a lasat terenuri "pe afara", si evidentele lor erau cat mai corecte intrucat s-au facut tot felul de raportari la vremea respectiva cu privire la modul de indeplinire exemplara a sarcinilor de partid (exista si acum unele procese verbale). Mai mult inca, la finalul cooperativizarii s-a facut o balanta funciara, in care s-au comparat suprafetele din registrele agricole cu cele din cereri si cele de intrare efectiva in CAP si s-a constituit patrimoniul cooperativei. De aceea, daca primaria are cele 3 documente descrise mai sus, sunt mari sanse ca suprafata scrisa in ele sa fie reala (mai existau cazuri in care pamantul unei familii sa fie adus in cooperativa "la gramada" de un singur membru pentru toti, insa trebuie sa intelegeti ca nimeni, la vremea respectiva, nu a putut ascunde nici macar un metru care sa nu apara printr-o evidenta a tovarasilor - urmarile erau cele pe care le cunoastem cu totii).
Pentru o eventuala diferenta intre evidentele familiei si cele ale CAP-ului ar trebui sa luati in considerare si faptul ca prin decretul 111/1951 s-a facut si prima "nationalizare" a suprafetelor de teren mai mari de 10 ha (ce depasea aceasta suprafata a fost luat la stat inca din 1951, CAP-ul a luat restul). Daca primaria detine si registrele agricole 1951-1955, suprafetele supuse acelui decret sunt mentionate acolo, la rolul fiecarui proprietar, la rubriza "observatii" - sau ar trebui sa fie:D).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru agricol jorrdy jorrdy Caz concret: În registrul agricol, la pagina alocată bunicului meu sunt detaliate suprafețele de teren pe care le-a avut în proprietate (locație, ... (vezi toată discuția)
Disparitia-furtul registre agricole din primarie-disparitie pagini din registrul decese cornaca cornaca Disparitia-Furtul Registre Agricole din primarie Am cerut primariei Adancata sa-mi dea copii din Registrele Agricole din perioada anilor 1951 - 1962. ... (vezi toată discuția)
Legea 18_1991 si decretul-lege 1990 serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi As dori sa aflu si eu care este regimul juridic al unui teren mostenit succesiv din perioada 1959 pana in prezent. Pentru asta doresc sa aflu interpretarea ... (vezi toată discuția)