avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... noua lege a pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

noua lege a pensiilor

dupa noua lege a pensiilor art 167 spune in felul urmator "Art. 167. - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4."
In conditiile in care tatal meu a lucrat 18 ani in grupa 1 ar insemna conform tabelului nr.4 o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si 10 luni.
In conditiile in care a depasit stagiul complet de cotizare poate iesi la pensie la 44 ani si 2 luni conform reducerii mai sus mentionate? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:50, 14 Februarie 2010
vladymyra scris:
dupa noua lege a pensiilor art 167 spune in felul urmator

Inca nu exista o noua lege a pensiilor, exista un proiect care se afla in dezbaterea Parlamentului.

Ma indoiesc ca tatal dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta de la 44 de ani, art. 167 ind 1 din Legea nr. 19/2000 prevede ca varstele standard de pensionare reduse ca urmare a activitatii desfasurate in grupa I de munca nu pot fi mai mici de 50 de ani. In niciun caz nu se vor micsora varstele de la care se poate beneficia de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1.Sigur ati citit si alin.(2) pe care nu l-ati evidentiat:
(2) Vârstele de pensionare reduse conform prevederilor alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani.
2. Adica reducerea se aplica dar nu se poate pensiona o persoana la o varsta mai mica de 50 de ani.
este vorba de o greseala de tastare, ma refeream la varsta de 54 ani si nu 44 ani.
referitor la tabelul corespunzator art 167, la 18 ani lucrati la grupa 1 corespunde o reducere a varstei de pensionare cu 10 ani si 10 luni asta insemnand 54 ani si 2 luni.
despre acest lucru as fi dorit sa stiu daca este adevarat
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
vladymyr, utilizator
1. Da, este adevarat. Legea este inca in vigoare.
2. Ce va face sa credeti ca nu ar fi adevarat?
era doar o nelamurire si credeam ca nu se poate pensiona inainte de 55 ani, de asta mi-am adresat intrebarea.
va multumesc

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare limita de varsta ccandrici ccandrici Tatal meu este nascut la 06.01.1952 Vechime in munca:35 ani si 7 luni. Mai sunt si urmatoarele perioade, care nu sunt sigur daca se considera stagii ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Informatii despre pensionare lani lani am varsta de 54 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 3 ani si 8 luni in grupa I de munca. va rog sa imi spuneti la ce varsta pot sa ma pensionez. va ... (vezi toată discuția)