am varsta de 54 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 3 ani si 8 luni in grupa I de munca. va rog sa imi spuneti la ce varsta pot sa ma pensionez. va multumesc
Va rog sa reveniti si sa precizati daca sunteti femeie sau barbat, intrucat Legea nr. 19/2000 reglementeaza distinct conditiile de acordare a categoriilor de pensie.
- pensie limita de varsta = 2015 - la varsta de 60 ani (dreptul la pensie se deschide in ziua si luna nasterii)
- pensie anticipata partiala = 2010 - la varsta de 55 ani (dreptul la pensie se deschide in ziua si luna nasterii)
va multumesc pentru raspuns dar as vrea sa imi raspundeti de ce nu s-au luat in calcul cei 3 ani lucrati in grupa I, care normal ar fi trebuit sa reduca varsta de pensionare. va multumesc
Conform art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, pentru 3 ani intregi lucrati in grupa I de munca reducerea varstei standard de pensionare este de 1 an si 2 luni. Ar insemna ca dvs. ati putea sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta in anul 2014, in functie de data nasterii.
Dar, chiar daca Legea nr. 19/2000 ar mai ramane in vigoare, art. 167 ind. 1 va inceta sa mai produca efecte incepand cu data de 01.04.2011.
Nu puteti beneficia si de aceasta reducere in cazul pensiei anticipate partiale, intrucat reducerile nu se cumuleaza.