avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

am lucrat in ultimii 2 ani 13 luni insa contractul de munca a incetat acum 8 luni.nu am depus actele pentru somaj deoarece am fost plecat din tara.mai am dreptul la somaj acum?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:47, 14 Februarie 2010
Art. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii contractului individual de munca;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
c) incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract;
e) incetarii calitatii de membru cooperator;
f) incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h) incetarii concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani;
i) incheierii efectuarii stagiului militar;
j) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) expirarii perioadei de 30 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. c).
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

inseamna ca mai am dreptul.multumesc mult.
1. Aveti termen 12 luni de la data concedierii sa depuneti dosarul de somaj.
2. Dar tineti cont si de alt articol din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
3. Asadar trebuie sa aveti 12 luni lucrate in cele 24 de luni premergatoare depunerii cererii.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma! adrianbiti adrianbiti In baza prevederilor art.61 lit.c,am fost concediat.Incepand cu data de 07.01.2009,am incetat activitatea.Doresc sa inaintez dosar de somaj?Exista un termen ... (vezi toată discuția)
In legatura cu somajul alin1980 alin1980 Buna ziua as dori sa intreb somajul cum se calculeaza din momentul in care ai depus dosarul . si ti-a fost aceptat din momentul acela primesti somasj., ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj eelena.neacsu eelena.neacsu am intrat in somaj pe data de 27 ian. 2010,actele au sosit de la BUCURESTI PE DATA DE 22 MARTIE 2010,IAR EU LE -AM DEPUS LA AJOFM PLOIESTI PE 31 MARTIE ... (vezi toată discuția)