avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu post-natal, 85% din media veniturilor din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu post-natal, 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni

Va intreb 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni BRUTE sau NETE pentru ca eu am medical si venitul din medical nu e acelasi cu venitul din salariu (la net ma refer). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 22:23, 9 Martie 2010
Venituri brute, inclusiv din medical.
pneagu a scris:

Venituri brute, inclusiv din medical.

O.U.G. nr.148/2005
" ART. 1*)
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei."
Legea nr. 571/2003
"ART. 57
Determinarea impozitului pe venitul din salarii
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
(2^1) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(3) Plătitorul este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.
(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
(5) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării acestei sume prevăzute la alin. (4) revine organului fiscal competent.
(6) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) şi (5) se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice."
Io cred ca se refera la venitul net, si nu la cel brut.... :)
Va intreb 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni BRUTE sau NETE pentru ca eu am medical si venitul din medical nu e acelasi cu venitul din salariu (la net ma refer).

Si in perioada concediului medical care este venitul realizat de dumneavoastra? Cel luat pe concediul medical. Daca este mai mic decat cel realizat din prestarea acticvitatii nu este o greseala de calcul ci legislativa..
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator
mihaicalinescu2005 a scris:

pneagu a scris:

Venituri brute, inclusiv din medical.

Io cred ca se refera la venitul net, si nu la cel brut.... :)


"Io" cred ca dvs ar trebui sa fiti mai atent cand raspundeti.
Doamna intreba de concediul medical pre-postnatal, nu de CIC.

Indemnizatia de pre-postnatal burta = media veniturilor brute pe ultimile 6 luni - indiferent daca in acele luni ati avut alt medical sau nu.
Indemnizatia de pre-postnatal neta = indemnizatia bruta - 63ron
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
Kitte, utilizator
Kitte a scris:

mihaicalinescu2005 a scris:

pneagu a scris:

Venituri brute, inclusiv din medical.

Io cred ca aveti dreptate, m-am referit la CIC. :)

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru concediul de maternitate apostolmagda apostolmagda as vrea sa intreb ceva: mi-am luat concediu prenatal cum e platit 85%din net sau brut? am un salar de 2125 ron brut ptr cresterea copilului e de 75% net sau ... (vezi toată discuția)
Maternitate ciapa liliana ciapa liliana cum se calculeaza mai exact prenatal si postnatal in maternitate deoarece sefii mei imi dau un salar mult mai mic decat iau acum. Adica pe cartea de munca am ... (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina alina_cj alina_cj Buna ziua. Cu 3 luni inainte de a intra in prenatal am fost in concediu medical. In aceasta perioada voi beneficia de 85% din 75% din salariul net? (vezi toată discuția)