avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

maternitate

cum se calculeaza mai exact prenatal si postnatal in maternitate deoarece sefii mei imi dau un salar mult mai mic decat iau acum. Adica pe cartea de munca am 720 ron in mana iau 570 ron iar in concediu pre si post imi dau doar 480 ron??? Din acest motiv prefer sa merg la servici pina in luna a-8-a inclusiv. Pot sa renunt la prenatal si sa iau doar postnatal apoi sa iau direct cei 800 ron?????????
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 12:03, 7 Februarie 2010
1. Indemnizatia pentru concediu prenatal si postnatal este de 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni.
Calculati aceasta medie, inmultiti-o cu 85% si scadeti 63 de lei (CAS).
Rezultatul este ceea ce trebuie sa primiti.

2. Referitor la durata acestui concediu: el este de 126 de zile, pe care le puteti imparti cum doriti, numai sa aveti postnatal minim 42 de zile.
Deci, ca raspuns la intrebarea dvoastra daca puteti sau nu sa renuntati la el, puteti sa renuntati la 84 de zile, nu si la cele 42 de zile pe care trebuie sa le efectuati dupa nastere.
Sanatate!
Obligatoriu este postnatal 42 zile calculat pe baza mediei din 6 luni anterioare *85%,apoi puteti beneficia de indemnizatie CIC.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
ciapa liliana a scris:

cum se calculeaza mai exact prenatal si postnatal in maternitate deoarece sefii mei imi dau un salar mult mai mic decat iau acum. Adica pe cartea de munca am 720 ron in mana iau 570 ron iar in concediu pre si post imi dau doar 480 ron??? Din acest motiv prefer sa merg la servici pina in luna a-8-a inclusiv. Pot sa renunt la prenatal si sa iau doar postnatal apoi sa iau direct cei 800 ron?????????


Daca salariul brut este 720Ron si in ultimile 6 luni premergatoare concediului pre-postnatal nu au fost evenimente care sa schimbe brutul (medical de ex), atunci in pre-post aveti un brut de 612 ron si un net de 549 ron.
Persoana care v-a dat informatia cu 480ron ori nu stie sa calculeze corect un concediu medical ori v-a dezinformat intentionat pentru a va face sa stati cat mai mult la servici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Prenatalul se ia in considerare la determinarea indemnizatiei ccc? a21alex a21alex Buna ziua, stiu ca indemnizatia ce o va lua sotia pentru ingrijirea copilului timp de 2 ani, este 75% din media veniturilor impozabile obtinute in ultimele 12 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediul pentru cresterea copilului shumy shumy Buna seara am si eu 3 intrebari la dvs: 1) cum se calculeaza salariul prenatal de 85%? Din salariul care este trecut in cartea de munca sau din cel pe ... (vezi toată discuția)