buna ziua,
va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema:
am fost angajat al unei firme iar acum doresc sa-mi deschid o afacere cu acelasi profil. problema este ca in contractul de munca am avut o clauza de confidentialitate care preciza printre altele:
-angajatul va respecta caracterul confidential al informatiilor privitoare la activitatea, clientii, preturile, procedurile, platile efectuate, planul de afaceri, secretele de marketing, etc., precum si orice alte informatii care odata facute publice pot prejudicia angajatorul
-angajatul se obliga ca, atat pe perioada desfasurarii contractului de munca cat si ulterior incetarii acestuia, indiferent de motivele incetarii sa nu dezvaluie informatii de genul celor de mai sus nici unei persoane fizice sau juridice
-salariatul nu va folosi nici o informatie de la / apartinand angajatorului in beneficiul propriu sau in beneficiul altor persoane fizice sau juridice
va rog sa-mi raspundeti daca pot sa-mi deschid firma sau nu.
va multumesc.
Art. 21. - (1) La încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde în contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta îsi produce efectele numai daca în cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute în mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data încetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care îsi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii în favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi în reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetarii contractului individual de munca sau, în cazul în care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta îsi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data încetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - În cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
buna,
multumesc pentru raspuns.
in cazul meu nu era precizata nici un fel de indemnizatie, deci sa inteleg ca nu este valabil?
si inca o intrebare: am citit in C.M. ca exista 4 tipuri de clauze intr-un contract
-clauza de neconcurenta
-clauza de confidentialitate
-clauza de formare profesionala
-clauza...
in cazul meu toate aceste conditii erau trecute la clauza de confidentialitate si in contract nu exista si clauza de neconcurenta deci intrebarea este: ce se intampla daca-mi deschid firma si fostul patron afla?
multumesc.
parerea mea este urmatoarea: daca vreti neaparat sa faceti firma pe numele dvs, sa mergeti la fostul patron si sa-i spuneti. In caz ca nu vrea sa va plateasca indemnizatia, e ok, mergeti mai departe.
Cea mai buna solutie ar fi insa, s-o faceti pe numele altcuiva din familie ca sa nu va doara capul.
clauza de neconcurenta este cea care nu v-ar permite sa deschideti o afacere similara cu cea a fostului angajator. dumneavoastra ati semnat in contractul individual de munca o clauza de confidentialitate.
faceti-va linistita firma...
succes!