avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... acte necesare eliberarii primei carti de identitate a ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

acte necesare eliberarii primei carti de identitate a unui copil ai carui parinti sunt in plin proces de divort???

V-as ruga,in masura in care puteti,sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns pertinent la situatia pe care o voi expune mai jos:sora mea locuieste in Spania(nu are catatenie)si se afla in plin proces de divort cu sotul ei.Fiica lor va implini curand varsta de 14 ani,asa ca vor tb sa vina impreuna acasa ptr eliberarea primei carti de identitate a copilei si a preschimbarii pasaportului ei ce curand va expira.Intrebarea mea este:ce acte(in afara celor specificate la birourile de evidenta a populatiei) sunt necesare a mai fi adaugate la dosar in conditiile in care,repet,hotararea de divort nu este data!!!iar ei au hotarat de comun acord ca fata sa ramana in grija mamei????Adresez aceasta intrebare(ptr al carei raspuns va si multumesc anticipat)deoarece la biroul de evidenta a populatiei din orasul meu toata lumea a ridicat din umeri,dandu-mi intr-un final un raspuns pe care credeau dansii ca este si cel corect.Nu as vrea ca sora mea sa ajunga in tara si sa primeasca un raspuns tipic romanesc cum ca i-ar mai tb mai stiu eu ce acte pe care ar fi tb sa le ia din Spania.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:05, 18 Februarie 2010
In cazul in care exista procesul pe rol si nu aveti o hotarare irevocabila de divort, se poate prezenta copilul impreuna cu mama la birourile INEP , pe langa actele necesare, certificat de nastere copil, contract locuinta, taxe, si un certificat de grefa de la tribunal din care sa reiasa faptul ca divortul este pe rol, precum si o declaratie autentificata de catre notar prin care tatal declara ca este de acord ca minora sa-i fie incredintata mamei, precum si faptul ca este de acord ca minora sa isi declare domiciliul la adresa de domiciliu a mamei.
Suprema Lex Consulting a scris:

In cazul in care exista procesul pe rol si nu aveti o hotarare irevocabila de divort, se poate prezenta copilul impreuna cu mama la birourile INEP , pe langa actele necesare, certificat de nastere copil, contract locuinta, taxe, si un certificat de grefa de la tribunal din care sa reiasa faptul ca divortul este pe rol, precum si o declaratie autentificata de catre notar prin care tatal declara ca este de acord ca minora sa-i fie incredintata mamei, precum si faptul ca este de acord ca minora sa isi declare domiciliul la adresa de domiciliu a mamei.

Multumesc mult ptr raspuns.As mai dori sa mai adaug ca procesul este pe rol in Spania,asadar acel certificat de grefa tb obtinut de acolo,nu?La fel se intampla si cu declaratia notariala,ea urmand sa fie obtinuta tot acolo???Si apoi eventual traduse si legalizate aici????
Avand in vedere ca procesul se desfasoara in Spania, orice document ce emana de la Autoritatile Spaniole pe care il veti folosi in Romania, trebuie apostilat in Spania. Dupa ce obtineti certificatul de grefa si declaratia notariala, solicitati apostilarea acestor documente. Apoi solicitati unui traducator autorizat din tara traducerea acestora si legalizarea semnaturii .
Va multumesc foarte mult.

Art 13 alin 6 indice 1 din OG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale catatenilor ramani.

"Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv".

Asta pe de o parte... (ca sa nu mai bata drumul pana acasa spre a constata ca nu stiu ce le lipseste).
Pe de alta parte, atat timp cat nu exista inca o hotarare de divort/incredintare, actele care ii trebuiesc copilei sunt actele care ii trebuiesc oricarui copil ai caror parinti nu sunt divortati. (adica nu aveti ce face cu certtificatul de grefa, ci vor fi necesare actele de identitate ale ambilor parinti ...si ce se mai specifica pe listele de la acele birouri)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Carte identitate achmeia achmeia Buna ziua! Sunt divortata de 4 ani iar in urma divortului copilul minor mi-a fost incredintat. De curand a implinit 14 ani si urmeaza sa-si faca ... (vezi toată discuția)
Cine face cererea pt inredintare minor? ContSters181171 ContSters181171 am un copil recunoscut din afara casatoriei.M-am casatorit cu mama apoi am divortat.In cererea de divort nu am mentionat nimic de copil.Copilul a ramas la ... (vezi toată discuția)
Prima carte de identitate, copil nascut in strainatate fara certificat de nastere romanesc Gabriela19722 Gabriela19722 Ce documente trebuiesc pentru primul buletin-carte de identitate al unui copil nascut in strainatate?Daca tatal nu este de gasit si nu am acte originale ale ... (vezi toată discuția)