avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... acte necesare eliberarii primei carti de identitate a ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

acte necesare eliberarii primei carti de identitate a unui copil ai carui parinti sunt in plin proces de divort???

V-as ruga,in masura in care puteti,sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns pertinent la situatia pe care o voi expune mai jos:sora mea locuieste in Spania(nu are catatenie)si se afla in plin proces de divort cu sotul ei.Fiica lor va implini curand varsta de 14 ani,asa ca vor tb sa vina impreuna acasa ptr eliberarea primei carti de identitate a copilei si a preschimbarii pasaportului ei ce curand va expira.Intrebarea mea este:ce acte(in afara celor specificate la birourile de evidenta a populatiei) sunt necesare a mai fi adaugate la dosar in conditiile in care,repet,hotararea de divort nu este data!!!iar ei au hotarat de comun acord ca fata sa ramana in grija mamei????Adresez aceasta intrebare(ptr al carei raspuns va si multumesc anticipat)deoarece la biroul de evidenta a populatiei din orasul meu toata lumea a ridicat din umeri,dandu-mi intr-un final un raspuns pe care credeau dansii ca este si cel corect.Nu as vrea ca sora mea sa ajunga in tara si sa primeasca un raspuns tipic romanesc cum ca i-ar mai tb mai stiu eu ce acte pe care ar fi tb sa le ia din Spania.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:05, 18 Februarie 2010
Intr-adevar parintii se pot prezenta la misiunile diplomatice sau la oficiul consular al Romaniei din Spania, eu am presupus ca minora se afla in tara.
Dar certificatul de grefa si declaratia le sunt necesare, deoarece unul din documentele necesare la eliberarea primei carti de identitate este certificatul de casatorie al parintilor, ori cum acesta se afla in original la dosarul instantei care judeca divortul.....
Actele necesare eliberarii cartii de identitate sunt urmatoarele:
-certificat nastere
-cartea de identitate a mamei
-dovada spatiului unde locuieste
taxa platita la Primaria de unde apartineti
toate actele sa fie in copie si original
Atata vreme cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in privinta divortului si respectiv a incredintarii copilei, doar aceste acte va sunt necesare.
Multumesc tuturor ptr raspunsuri.Intr-adevar,copila nu se afla in tara iar certificatul de casatorie se afla la tribunalul ce judeca speta respectiva.Presupun asadar ca certificatul de grefa(sau cum s-o fi numind el in Spania)va fi asadar necesar.Si cum in Romania totul este posibil,sincer va spun ca i-as fi recomandat sa-l scoata fie ca-i trebuia,fie ca nu.Just in case.Inca o data multumesc tuturor.
Suprema Lex Consulting a scris:

unul din documentele necesare la eliberarea primei carti de identitate este certificatul de casatorie al parintilor,

Nu ma indoiesc ca o asemenea cerinta este srisa pe pereti la evidenta persoanelor.

Si nici nu ne putem astepta de la functionarul roman sa-si streseze neuronul, drept pentru care e probabil inutil sa le povestim ca ... exista si copii din afara casatoriei (ai caror parinti nu sunt nici casatoriti pentru a prezenta un certificat de casatorie si nici divortati pentru a prezenta o hotarare de divort).

Iar certificatul de casatorie al parintilor e inutil pentru ca nu face dovada niciuneia dintre cerintele prevazute de lege in privinta MINORULUI (nume, prenume, domiciliu, eventual resedinta) stiind foarte bine ca pot exista si parinti ..."foarte" casatoriti, dar ale caror domicilii sunt separate. (drept pentru care nu pot ghici existenta unui domiciliu comun al sotilor dintr-un certificat de casatorie).

Din pricina asta sunt de acord cu necesitatea existentei unei declaratii de consimtamant din partea ambilor parinti (si parintii ii aflam din certificatul de nastere al copilului, nu din certificatul de casatorie al parintilor) cu privire la adresa de domiciliu a minorului. (atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare, caz in care acesta declaratie s-ar da doar de catre parintele caruia minorul ia fost incredintat).

Asta... asa ca discutie pe marginea dictonului "traim in Romania..."
Pentru iannis 75, e bine sa-i sfatuiti sa depuna cererea si documnetele prin Consulat (macar au la indemana tot ce le-or mai cere mariile lor).
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate achmeia achmeia Buna ziua! Sunt divortata de 4 ani iar in urma divortului copilul minor mi-a fost incredintat. De curand a implinit 14 ani si urmeaza sa-si faca ... (vezi toată discuția)
Cine face cererea pt inredintare minor? ContSters181171 ContSters181171 am un copil recunoscut din afara casatoriei.M-am casatorit cu mama apoi am divortat.In cererea de divort nu am mentionat nimic de copil.Copilul a ramas la ... (vezi toată discuția)
Prima carte de identitate, copil nascut in strainatate fara certificat de nastere romanesc Gabriela19722 Gabriela19722 Ce documente trebuiesc pentru primul buletin-carte de identitate al unui copil nascut in strainatate?Daca tatal nu este de gasit si nu am acte originale ale ... (vezi toată discuția)