avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare

Buna ziua.Sunt in situatia de a fi disponibilizat dupa un an si jumatate de munca la aceasta societate pe motiv financiar (lipsa bani,comenzi...etc.).Vechimea mea in munca este de 25 de ani. Patronul deocamdata m-a anuntat verbal de situatie si ca trebuie sa intru in somaj in cazul in care nu-mi gasesc un loc de munca.Care e demersul legal care trebuie respectat in astfel de situatii si daca exista plati compensatorii ,in cazul meu, deoarece pe contractul meu de munca nu e precizat acest lucru .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 18 Februarie 2010
Incetarea contractului trebuie facuta cu art.65 (1) - restructurare de posturi. Aveti dreptul la un preaviz de 20 de zile lucratoare perioada in care puteti lucra doar 4 ore pe zi fara a va fi diminuate drepturile salariale. Aveti dreptul la un salariu compensator conform CCMN.
Am uitat sa precizez ca postul pe care l-am ocupat este de fotograf. Am inteles ca salariile compensatorii se dau in functie de postul ocupat.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
m2gica, utilizator
Gresit!
Platile compensatorii se dau in functie de prevederuile legale aplicabile, respectin Contractul Colectiv de Munca aplicabil unitatii/ramurii/la niv national.
Deci....pana la urma trebuie sa primesc salarii compensatorii. Daca DA....cate?.Multumesc anticipat
Cf art. 78(1) din CCM unic la nivel national, veti primi cel putin 1 salariu lunar in afara drepturilor la zi.
Asta daca nu cumva in CCM la nivel de unitate sunt trecute mai multe salarii compensatorii.

Dar prevederile CCM unic sunt minimale. Mai mult se poate, mai putin nu e voie! :))

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Concediere Claudialine Claudialine Buna ziua Am fost concediata pe motive care nu au tinut de persoana mea( situatia financiara a firmei). Nu am primit la plecare niciun salariu compensator. ... (vezi toată discuția)
Greu de rezolvat retromusculo retromusculo Daca contractul individual de munca se completeaza cu prevederile contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate in cazul concedierii in baza art. ... (vezi toată discuția)