Buna ziua.Sunt in situatia de a fi disponibilizat dupa un an si jumatate de munca la aceasta societate pe motiv financiar (lipsa bani,comenzi...etc.).Vechimea mea in munca este de 25 de ani. Patronul deocamdata m-a anuntat verbal de situatie si ca trebuie sa intru in somaj in cazul in care nu-mi gasesc un loc de munca.Care e demersul legal care trebuie respectat in astfel de situatii si daca exista plati compensatorii ,in cazul meu, deoarece pe contractul meu de munca nu e precizat acest lucru .
Incetarea contractului trebuie facuta cu art.65 (1) - restructurare de posturi. Aveti dreptul la un preaviz de 20 de zile lucratoare perioada in care puteti lucra doar 4 ore pe zi fara a va fi diminuate drepturile salariale. Aveti dreptul la un salariu compensator conform CCMN.
Gresit!
Platile compensatorii se dau in functie de prevederuile legale aplicabile, respectin Contractul Colectiv de Munca aplicabil unitatii/ramurii/la niv national.
Cf art. 78(1) din CCM unic la nivel national, veti primi cel putin 1 salariu lunar in afara drepturilor la zi.
Asta daca nu cumva in CCM la nivel de unitate sunt trecute mai multe salarii compensatorii.
Dar prevederile CCM unic sunt minimale. Mai mult se poate, mai putin nu e voie! :))
Concediere
Claudialine
Buna ziua
Am fost concediata pe motive care nu au tinut de persoana mea( situatia financiara a firmei). Nu am primit la plecare niciun salariu compensator. ... (vezi toată discuția)
Greu de rezolvat
retromusculo
Daca contractul individual de munca se completeaza cu prevederile contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate in cazul concedierii in baza art. ... (vezi toată discuția)