avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract nou enel pe proprietate comuna a sotilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract nou enel pe proprietate comuna a sotilor divortati, dar fara partaj facut

Buna ziua!
Sper sa ma ajutati si de data aceasta, ca nu scap de o problema si incepe alta. Pe scurt: am divortat de 1 un si jumatate, dar nu am facut partajul inca pentru ca avem 5 proprietati imobiliare, 4 garsoniere si un apartament, si nu avem niciunul bani sa incepem procesul (despre intelegere nu poate fi deocamdata vorba, din pacate, dar asta e alta poveste). Fostul sot a parasit apartamentul in care locuiam impreuna si s-a mutat intr-o garsoniera. Am stabilit in acel moment ca el va lua chiriile de la 2 garsoniere si eu de la una. Dupa un timp, s-a dus la ENEL si a reziliat contractul de la apartament, pur si simplu m-am trezit intr-o zi fara contor, a trebuit sa umblu foarte mult si sa platesc o gramada de bani: taxa de deconectare, taxa de reconectare, garantie etc., in total aproape 5 mil. de lei vechi. E mai mult de povestit, dar nu insist acum pentru ca s-a rezolvat. Poate mai tarziu, daca intereseaza pe cineva sau are importanta pentru ce am de facut in continuare. Parerea mea este ca cei de la ENEL au facut un abuz. Acum insa a expirat contractul pe care l-a avut chiriasul din garsoniera de la care iau eu chirie, si nu vor sa-mi faca un nou contract pentru ca acum am alt nume in urma desfacerii casatoriei (sentinta de divort este ramasa definitiva), cu toate ca sa platesc taxele m-au trimis :). M-a sfatuit femeia de la ghiseu sa caut repede un chirias pe numele caruia sa fac contractul. Nu inteleg cum vine asta: sunt proprietar cu aceleasi drepturi ca si fostul meu sot, nu exista un proces de partaj, ca sa zic ca ar fi in litigiu (daca nu folosesc bine termenii de specialitate, ma scuzati), se poate sa refuze sa-mi faca contractul? Fostului sot cum i-au facut contract nou, fara acceptul meu, pe garsoniera unde sta acum? Va rog mult spuneti-mi cu ce argumente sa ma duc la ei, sau cui sa ma adresez ca sa reusesc sa intru in legalitate.
Cel mai recent răspuns: ContSters126200 , utilizator 10:55, 5 Martie 2010
Haideti sa lamurim cateva aspecte!
1.Cea legata de ENEL...
Contractul cu ENEL la ap. unde lociti dvs. era pe numele fostului sot? Daca da, atunci putea, legal sa rezilieze contractul, fara acordul dvs. (e ca la telefonie, cablu, net, etc... contracte individuale...).
2.Legat de garsoniera... la ce fel de contract va referiti? La contract de inchiriere sau cu ENEL?

Puteti proba dreptul dvs. cu actul de proprietate si Hotararea de divort din care rezulta schimbarea de nume. Eventual, pentru a clarifica situatia juridica, in fata oricaror institutii, puteti solicita de la DITL un Certificat fiscal (care atesta ca la data emiterii acestuia, pe rolul Primariei-DITL, la pozitia ...x... figureaza imobilul Y, proprietatea "a" si "b" si de la BCF obtineti un extras de Carte funciara de informare unde se atesta proprietatea si proprietarii.
Este indicat sa faceti modificarea de nume in Cartea Funciara a fiecarui imobil (faceti o cerere si anexati hot. jud.)
Multumesc pentru raspunsul rapid.
1. Daca la telefon, cablu si asa mai departe e de inteles ca titularul sa poata anula contractul, la curent mi se pare de neinteles, in contractul de proprietate fiind trecuti amandoi, si vorbim de un apartament cu facturile platite la zi. A fost rea intentie din partea fostului sot, si a beneficiat de ,,sprijinul'' unor cunostinte de la ENEL cand a cerut si a obtinut si demontarea contorului doar ca sa ma hartuiasca. Fara cablu si telefon poti trai, dar fara curent? Ce proprietar intreg la cap reziliaza un contract cu ENEl-ul si cere si ridicarea contorului, cand taxele pe care le ai de platit ca sa iti faci din nou contract si sa-tipui contor sunt atat de mari? Nu vreau sa intru acum in detalii care nu au legatura cu intrebarea. Mai ales ca atunci cand am mers la ENEL la biroul unde se fac contractele femeia mi-a spus ca atunci cand fostul sot a fost sa ceara rezilierea, ea a intrebat daca mai locuieste cineva acolo, el a spus ca nu, si ea a cerut sa vorbeasca cu fosta - adica cu mine -, el a format un numar de telefon si a zis ''V-o dau s-o intrebati'', iar presupusa sotie nici nu a lasat-o pe îîbiata'' functionara sa vorbeasca, a urlat incontinuu pana functionara a inchis. Iar el a spus: Ati vazut, doamna? V-am spus eu ca nu va puteti intelege cu ea? Si functionara a anulat contractul si a facut bonul de demontare sau cum s-o fi numind, impresionata de bietul om. Vreti sa spuneti ca a fost legal? Daca nu aveam nevoie de curent cat se putea de repede, muream cu ei de gat:D
Sper ca ma credeti, este intr-adevar ca intr-o telenovela cu scenariu prost, dar nu inventez absolut nimic.
2. Ma refer la contractul de furnizare a energiei electrice, imi cer scuze daca nu ma exprim destul de clar. Trebuie reinnoit, si nu mi-l reinnoiesc pentru ca nu ma mai cheama ca inainte. Nefiind nici un proces de partaj pe rol, de ce nu se poate face contractul pe numele meu? Asta nu imi creste drepturile la partaj, tot cota egala avem din locuinta indiferent cine e titularul contractului. Eu vreau sa evit sa ajung iar sa ma debranseze. Si repet: taxele pentru un nou contract le-am platit, dar nu vor sa faca contract decat pe numele unui eventual chirias !!! Chiar este OK?
Si multumesc din suflet pentru sfatul cu Cartea Funciara, ma va scuti de multe probleme
Inca o intrebare de provincie, daca va vine puteti rade, nu ma supar: DITL care Directie e in Primarii? La noi in orasel sigur i se spune altfel:">
Directia de Impozite si Taxe Locale (DITL), mai pe romaneste... acolo unde platiti impozitul pe proprietate.
Credeti ca intereseaza pe cineva daca puteti trai fara curent electric sau nu?!
Titularul de contract este cel obligat sa achite consumul, indiferent cine este consumatorul si ca atare are si drept de reziliere, dar sa nu ne pierdem in amanunte!
Cum spuneam, in hotararea de divort trebuie sa scrie ca reveniti la numele purtat inainte de casatorie, sau ca ...luati alt nume decat cel din timpul casatoriei.
Ei bine, cu aceasta hotarare mergeti la DITL si la Biroul de Carte Funciara si faceti schimbarea de nume. Solicitati un certificat fiscal si un extras de carte funciara de informare. Cu aceste documente faceti dovada deplina ca aveti drept de proprietate asupra imobilelor si ca sunt pe numele din Buletinul dvs.
Succes

Alte discuții în legătură

Enel antoniamaria1 antoniamaria1 buna ziua,acu 3 ani am cumparat un apartament intr-un imobil unde exista un singur contract de curent pt toate apartamentele,si toate facturile veneau la ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind contractele consumatorului cu enel krystal50 krystal50 Maconfrunt cu urmatoarea situatie , fapt ce am ramas fara lumina si fara apa. Urmare divortului si partajului, proprietatea mea , vecina cu a fostului sot ... (vezi toată discuția)
Enel: schimbare titular contract, acelasi client. Cazimi Cazimi Am incheiat contractul cu Enel in 1990, inainte de pronuntarea divortului, in locuinta care a fost a parintilor mei, iar in prezent este a mea. Contractul a ... (vezi toată discuția)