Ordinul 2310/2007 prevede la art.1 al.1 urmatoarele:
Art. 1
(1)Persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi care pot constitui sediu permanent în România.
(2)Înregistrarea contractelor se efectuează la organele fiscale teritoriale în a căror rază persoanele juridice române beneficiare ale activităţilor menţionate la alin. (1) îşi au domiciliul fiscal, conform legii.
La art.2 se specifica:
Art. 2
Contractele încheiate de persoane juridice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării, potrivit prezentelor dispoziţii.
Noile reglamentari privind TVA valabile din 2010 stabilesc locul prestarii in relatia B2B(persoana impozabila catre persoana impozabila) locul unde este stabilit beneficiarul.Presupun ca aceste prevederi nu inseamna ca serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei si nu trebuie inregistrate contractele la AF,ci sunt doar in scopuri de TVA.
As dori sa-mi confirme cineva daca am gandit bine sau nu
Scopul acestei comunicari este de a se cunoaste daca nu este necesar ca prestatorul sa-si declare sediul permanent in RO si nu are legatura cu prevederile de la tva privind locul prestarii.
Daca in contracte se mentioneaza ca prestatorul, PJ sau PF nerezidente, se deplaseaza pe teritoriul RO unde desf lucrarile (indiferent de acceptiunea pe care o are la tva locul prestarii) trebuie inregistrate la finante.
acest ordin 2310/2007 cred ca a devenit caduc ; el venea sa reglementeze aplicarea punctului 21 din normele de aplicare ale codului fiscal , punct care avea urmatorul continut :
21. (1) În aplicarea art. 8 din Codul fiscal, persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi.
Înregistrarea contractelor se efectuează la organele fiscale teritoriale în a căror rază persoanele juridice române beneficiare ale activităţilor de mai sus îşi au domiciliul fiscal, conform legii, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Contractele încheiate de persoane juridice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării, potrivit prezentelor dispoziţii .
(2) Pentru încadrarea unui şantier de construcţii sau a unui proiect de construcţie, ansamblu ori montaj sau activităţi de supervizare legate de acestea şi a altor activităţi similare ca sedii permanente se va avea în vedere data începerii activităţii din contractele încheiate cu persoanele juridice române beneficiare sau cu alte informaţii ce probează începerea activităţii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate în mod direct cu primul contract ce a fost executat se adaugă la perioada care s-a consumat pentru realizarea contractului de bază.
(3) Persoanele juridice sau fizice străine nerezidente, care prestează servicii de natura activităţii de lucrări de construcţii, de montaj, activităţi de supraveghere, activităţi de consultanţă, de asistenţă tehnică şi orice alte activităţi, în România prin intermediul unui sediu permanent, au obligaţia să depună declaraţii de impunere la organul fiscal teritorial în raza căruia este înregistrat sediul permanent ca plătitor de impozite şi taxe, la termenul stabilit potrivit legii.
Pentru anul 2010, pct 21 din norme este abrogat ; de aceea cred ca nici ordinul de care spuneti nu mai e valabil
Contracte
adrianabresug
\'\'Ordinul ANAF nr. 1400/2012 stabileste ca persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand ... (vezi toată discuția)