Am o prietena care a primit de curand vestea ca i se va reduce norma de lucru la 1/2.Mai are doar cativa ani pana la pensie(sub 5 ani) iar anul trecut a fost in concediu medical fiind bolnava de cancer uterin!Slava domnului ca s-a vindecat!Acum e disperata si nu stie ce sa faca!Cum isi poate mentine norma intreaga sau o modalitate legala pentru a-si plati contributiile astfel incat sa nu i se diminueze pensia!Am intrebat pe ce motiv i se reduce norma si mi-a raspuns ca nu sunt suficiente fonduri pentru salarii fiind bugetara ,asa ca s-a hotarat *o economie de 350 ron la bugetul de stat*!
Ce ma sfatuiti,cum sa procedeze!?Cum se poate impiedica o restrangere de norma pe criza asta?
nu are ce sa faca, va trebui sa accepte situatia ... nu poate sista masura de restructurare.
insa, poate sa mearga la cas si sa incheie contract de asigurare cu acestia pt cealalta jumatate de norma si sa isi plateasca contributiile din mana si astfel sa nu ii fie afectata vechimea in munca
exista posibilitatea de a obtine o reducere timp de lucru pe caz de boala in cazul ei?astfel incat sa lucreze 4 ore iar restulsa poata beneficia de o pensie de boala?
Va multumesc!