In contractul de munca este trecut ca lucrez 40 ore pe saptamana , cu program normal de 8 ore pe zi, in realitate lucrez doar de noapte cate 12 ore pe noapte o noapte da una nu , inclusiv sambata duminica, am cerut sa mi se plateasca spor de noapte , dupa lungi negocieri mi s-a comunicat ca voi primi 25% spor pt orele lucrate intre 22.00-06.00 , totul e ok pana aici, pentru weekeduri nu ar trebui sa primesc un spor mai mare? deorece nu se recompenseaza cu ore libere,
Angajatorul trebe sa-mi dea un act aditional la contractul de munca in care sa fie specificat ca lucrez doar de noapte si sporul aferent pe care mi la- promis verbal?
Intradevar munca prestata intre orele 22:00 - 6:00 este considerata munca de noapte conform art. 123 Din Codul Muncii salariatii de nopate beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca,pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza.
b) fie de un spor la salariu de minim 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata( in cazul dumneavoasta se acorda spor de 25 %)
Pentru orele lucrate in weekend va pot spune urmatoarele :
- in cazul in care repausul saptamanal nu se acorda in zilele de sambata si duminica si se acorda in alte zile, salariatul va beneficia de un spor la salariu ( spor care se stabileste prin contractul colectiv de munca , sau dupa caz prin contractul individual de munca. In cazul dumneavoastra , nu este stipulat in contractul individual de munca,acest spor ,asadar angajatorul poate face un act aditional la cim , prin care acorda un spor in cuantum de ......... ( in conformitate cu prevederile art. 132 alin. 3 din Codul Muncii.
Angajatorul este obligat sa anunte inspectoratul teritorial de munca in cazul in care utilizeaza munca de noapte.
Angajatorul va trebuii sa va intocmeasca act aditional la cim :
-in care anunta cum se face repartizarea programului de lucru ( munca de noapte)
-cu sporul pe care vi-l acorda respectiv 25% ( spor pentru munca de nopate)
- data de la care intra in vigoare modificarile facute la contractul dumneavoastra de munca