avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducere cheltuieli PFA dupa actualizarea art. 48
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducere cheltuieli PFA dupa actualizarea art. 48

Buna ziua, am si eu o mare nelamurire cu acest art. 48 din codul fiscal. Din cate am inteles deducerea combustibilului nu mai poate fi facuta de un PFA dar mi-a atras atentia alin. 7 litera 'i' care spune asa:
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
i) cheltuielile de achizitionare sau de fabricare a bunurilor si a drepturilor amortizabile din Registrul-inventar;

Ce inteleg eu din aceasta este ca daca vreau sa imi mobilez un birou, etc. nici acestea nu vor mai fi cheltuieli deductibile?
In cazul acesta, CE cheltuieli se mai pot deduce daca nici cele de inventar?

Eu desfasor o activitate de realizare software, deci daca imi iau un calculator ca sa imi desfasor activitatea, este bun de inventar, deci nici acesta nu mai poate fi deductibil?

Va multumesc anticipat si sper sa ma scoateti din ceata!
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 16:00, 17 Februarie 2010
*eu vad situatia in felul urmator :
art 48, (7), i) cheltuielile de achizitionare sau de fabricare a bunurilor si a drepturilor amortizabile din Registrul-inventar

- se refera la cheltuielile de transport,montare, care survin in cazul dvs la achizitionarea unui birou, pentru ca daca valoare biroului spre ex. depaseste 1800 lei fara TVA acesta intra pe mijloc fix si conform reglementarilor contabile, in valoare mijlocului fix se includ si cheltuielile de transport , punere in functiune etc...
- neintroducand in valoarea mijlocului fix aceste cheltuieli se modifica si valoarea amortizarii.

Referitor la deductibilitatea cheltuielilor pt desfasurarea activitatii (inclusiv birouri, computere, etc) sunt deductibile si sunt reglementate de ordinul 1040/2004.

*Daca exista cineva cu o alta interpretare, astept cu mare interes.
eu citesc asa : daca de exemplu un pfa cumpara pal, feronerie, etc si confectioneaza un birou , care va fi mai scump de 1800 lei , atunci acel birou va fi mijloc fix amortizabil, produs in regie proprie si va intra pe cheltuieli in cote de amortizare , nu ca si materiale achizitionate.
Legiuitorul a gindit asa pentru a nu se dubla cheltuilelile
- aceasta situatie este valabil pentru fabricarea bunurilor in regie proprie si sunt de aceeasi parere.:)
aproape ca m-ati lamurit. Multumesc!

o singura intrebare....
daca achizitionez un calculator care valoreaza 3000lei , este mijloc fix ?
in cazul asta nu-l mai trec la cheltuieli deductibile? In cazul in care este asa, pot sa-l trec la cheltuieli daca il iau pe componente, deci facturi separate ?
daca achizitionez un calculator care valoreaza 3000lei , este mijloc fix ?

Da , este peste 1800 lei

in cazul asta nu-l mai trec la cheltuieli deductibile? In cazul in care este asa, pot sa-l trec la cheltuieli daca il iau pe componente, deci facturi separate ?

Intocmiti raport de fabricatie si proces verbal de punere in functiune a mijlocului fix
cu valoarea cumulata a componentelor achizitionate anterior si pe cheltuieli se vor introduce cotele lunare de amortizare in functie de durata pe care d-voastra o veti aloca acestui mijloc fix .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere mijloc fix la un cmi la data achizitionarii sau la data punerii in functiune claudana claudana Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spune-ti daca, in cazul in care am achizitionat un aparat stomatologic in valoare de 8200 ron la un CMI la data de 14.10.2016 ... (vezi toată discuția)
Lipsa mijloc fix la inventar lyly-ana lyly-ana Multumesc ,dar cred ca trebuie sa fiu mai explicita. Mijlocul fix este o prelata,s-a pierdut pur si simplu.Care e solutia? (vezi toată discuția)
Leasing financiar pfa gina.lucia gina.lucia Buna ziua, Am niste neclaritati referitoare la LEASINGUL FINANCIAR. Presupunem urmatoarele date : Un PFA achizitioneaza un utilaj in leasing financiar. ... (vezi toată discuția)