avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa devin proprietar unic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa devin proprietar unic?

Buna ziua,
Va solicit sfatul intr-o problema legata de un teren. Am cumparat impreuna cu parintii mei un teren astfel incat acesta are in prezent 3 proprietari. Parintii mei doresc sa imi cedeze partile lor din proprietate astfel incat eu sa devin unic proprietar. In contractul de v/c prin care am dobandit terenul nu se specifica cota de participare a fiecaruia dintre noi. Mentionez ca am un frate care momentan nu ridica pretetii asupra terenului.
Acestea fiind datele doresc sa stiu:
1) este absolut necesara iesirea din indiviziune?
2) este asolut necesar sa re-trecem prin toate procedurile acelea de cadastru, intabulare etc? Ar putea fi evitate cumva? (in acest moment le avem pe toate dar pentru terenul nedivizat)
3) care este cea mai convenabila modalitate de rezolvare a situatiei (dpdv al banilor, timpului, sigurantei)? Cotract de donatie, v/c sau alta modalitate.
Multumesc pentru ajutor.
Astept cu interes raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 11:49, 15 Noiembrie 2006
in opinia mea, cea mai simpla modalitate ar fi contractul de v/c...
ar mai fi imparteala de ascendent dar exista cauze de ineficacitate de drept comun si cauze de ineficacitate specifice partajului de ascendent, de aceea prima varianta este cea mai buna.
1. si ce sa vanda Anca daca ei nu au specifiate in contract cota care revine fiecaruia?
si la partajul de ascendent e aceeasi solutie. cea mai buna solutie dupa parerea mea e iesirea din indiviziune si dupa vanzarea partilor corespunzatoare.
2. dupa iesirea din indiviziune si vanzae trebuie sa intabulati tot dreptul de proprietate in CF pe numele dvs. dar nu va mai dura atat si nici nu va mai costa atat.
3. vedeti pct 1.
Dreptul de proprietate pe cote-părţi se caracterizează prin faptul că un bun aparţine, simultan şi concurent, la doi sau mai mulţi proprietari, fără ca bunul respectiv să fie fracţionat în materialitatea sa. Ceea ce este fracţionat este numai dreptul de proprietate cu privire la bun; fiecare coproprietar are determinată o cotă-parte ideală, abstractă, matematică, din dreptul de proprietate.
Oricare copărtaş are dreptul să ceară încetarea coproprietăţii prin partaj. Cred ca solutia cea mai buna este iesirea din indiviziune si apoi contract de vanzare-cumparare.
Notarul public va face partaj cu vanzare-cumparare, un singur act juridic (material) cu taxele aferente. In acest caz intabularea o faceti tot prin Biroul notarial, deci mai putin stres, dar mai multi bani. E solutia cea mai buna dupa cum va spuneau si colegii mai sus.
Succes!
Multumesc tuturor pentru comentarii!
Pentru ca nu imi este familiara terminologia juridica as vrea sa rezum aici ceea ce am inteles pentru a fi sigura ca lucrurile imi sunt clare.
1) la notariat pot face printr-un singur act atat partajul cat si actul de vanzare-cumparare.
2) dupa contractul de v/c trebuie sa refac cadastrul si intabularea terenului (desi in acest moment ele exista doar ca pentru proprietar multiplu)
3) intabularea poate fi facuta tot prin biroul notarial

Intrebarea mea este acum urmatoarea: cand se face partajul, se considera in mod automat ca cei trei proprietari au parti egale sau partajul poate fi facut ceva de genul eu 90% iar restul cate 5%? Ma gandesc ca in acest mod taxele la contractul de v/c pentru cei 5%+5% vor fi considerabil mai mici.
Inca o data va multumesc!

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)