avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa devin proprietar unic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa devin proprietar unic?

Buna ziua,
Va solicit sfatul intr-o problema legata de un teren. Am cumparat impreuna cu parintii mei un teren astfel incat acesta are in prezent 3 proprietari. Parintii mei doresc sa imi cedeze partile lor din proprietate astfel incat eu sa devin unic proprietar. In contractul de v/c prin care am dobandit terenul nu se specifica cota de participare a fiecaruia dintre noi. Mentionez ca am un frate care momentan nu ridica pretetii asupra terenului.
Acestea fiind datele doresc sa stiu:
1) este absolut necesara iesirea din indiviziune?
2) este asolut necesar sa re-trecem prin toate procedurile acelea de cadastru, intabulare etc? Ar putea fi evitate cumva? (in acest moment le avem pe toate dar pentru terenul nedivizat)
3) care este cea mai convenabila modalitate de rezolvare a situatiei (dpdv al banilor, timpului, sigurantei)? Cotract de donatie, v/c sau alta modalitate.
Multumesc pentru ajutor.
Astept cu interes raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 11:49, 15 Noiembrie 2006
da, tu ai dreptate in ceea ce spui dar exact cum ai zis si tu: DUPA MOARTEA LOR! (chiar asa rea esti? :P), pana atunci nu poate ridica pretentii la partajul voluntar
nu sunt chiar asa rea in ceea ce-l priveste pe fratele meu ( dar nu stiu viata ce-mi rezerva...)dar ma gandesc ca omul in primul post a spus ca fratele lui momentan nu ridica pretentii, asa incat vrea sa se puna la adapost si pt situatia in care va ridica pretentii...
...asadar, raman la parerea ca iesirea din indiviziune, urmata de V/C este solutia, iar pt a "ocoli" indiviziunea m-am gandit la vanzarea directa a cotelor parti ideale
nu stiu cat de valabila este chestia asta in practica...
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2006
anca_diana, utilizator
Partajul nu poate fi eludat... Atata timp cat in contractul de vanzare-cumparare nu s-au stabilit cote-parti care revin fiecarui cumparator va trebui facut un partaj, indiferent care varianta va fi aleasa mai apoi...

Odata stabilite cotele fiecaruia, vanzarea poate fi facuta, fara sa mai fie nevoie de iesirea din indiviziune. Aceasta din urma operatiune presupune parcelarea terenului si intabularea lui pe numele celor trei proprietari. Ei bine, mie mi se pare absurd sa se intample asa ceva de vreme ce scopul e ca dintr-un teren cu 3 proprietari sa se transforme in acelasi teren, doar cu 1 proprietar. Ar insemna mult timp si multi bani irositi...

Pe de alta parte, atata timp cat partajul de care vorbeam ceva mai sus este un act juridic oneros si comutativ, nu vad ce obiectii ar putea avea celalalt frate...

P.S. Continui sa sustin varianta partajului cu sulta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)