As dori sa stiu daca urmatorul litigiu este civil sau comercial? Este vorba de un contract civil de prestari servicii incheiat intre o pers juridica si pers fizica( executantul). Beneficiarul a "uitat" sa isi indeplineasca obligatia de plata fata de serviciile pe care persoana fizica le-a presta. Ar putea persoana fizica sa de-a in judecata pers juridica prin somatie de plata? Este litigiu comercial sau civil?
procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
mai degraba litigiu de munca, pentru ca se refera la raporturi de munca ce au imbracat forma contractului de rpestari servicii.. in nici un caz nu e litigiu civil.. daca pers fizica e pfa, e litigiu comercial
Stimati colegi, imi revine sarcina de a prezenta cateva aspecte la raspunsurile dumneavoastra:
1.Contract de munca nu este pt urmatorul considerent:a)Contractele individuale de muncă se încheie în baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, pe când contractele/convenţiile civile se încheie în baza Codului civil (a se vedea articolele 942 - 1222 din titlul III “Despre contracte sau convenţii”, în special articolele 942 - 973).
b) Beneficiarul unei activităţi desfăşurate pe bază de convenţii civile, încheiată în baza Codului civil, are obligaţia legală ca, în timpul anului, lunar, să calculeze şi să reţină, din venitul acordat prestatorului, impozitul cu cota de 10 la sută, prin “stopaj la sursă”, conform art. 52, alin (2), lit. a) din Codul fiscal, şi să-l vireze pe destinaţiile şi în termenul prevăzut de lege.
2. In cazul contractelor care reprezinta fapte(acte) obiective de comert datorita naturii lor(art.3 Ccom) si in cazul contractelor care reprezinta fapte(acte) subiective de comert intrucat sunt incheiate de comercianti in cadrul exercitarii comertului(art. 4 C com)-chiar daca numai una dintre parti are calitate de comerciant si daca contrariul nu rezulta din actul incheiat sau daca contractul nu este prin esenta civil - sunt aplicabile legile comerciale, dar in subsidiar, in masura in care legea comerciala nu dispune, sunt aplicabile cele civile.
Daca actul este comercial pentru una dintre parti(act cu caracter mixt sau unilateral: civil pentru o parte si comercial - obiectiv sau subiectiv- pentru cealalta parte), actul in cauza este supus legislatiei comerciale, daca legea nu dispune altfel.( in cazul spetei de fata, legea dispune altfel, adica spune ca acest contract civil de prestari servicii este civil si se aplica doar legea civila?)
Fata de cele expuse as vrea sa stiu: contractul civil de prestari servicii este prin esenta civil? Pt ca daca este, atunci este vorba de litigiu civil.
3. In cazul in care este comercial, se poate merge pe somatie de plata? Consider ca acest contract incheiat intre parti semnat si stampilat face dovada unei creante certe, lichide si exigibile.
Daca nu se poate merge pe somatie,as vrea sa stiu si de ce?!
pai se poate merge pe procedura somatiei de plata indiferet daca este vorba de un litigiu comercial sau civil.
chiar daca era un litigiu comercial si mergeati pe procedura somatiei de plata, nu mai era nevoie de procedura prealabila prevazuta de art 720 cod proc civ.