avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul civil de prestari servicii

In ultimul timp mi se dau informatii contradictorii cu privire la contractele civile de prestari servicii.
Eu, de exemplu, le fac contracte civile de prestari servicii (imi scapa pe moment articolele in baza carora sunt alcatuite) celor carora nu vreau sa le fac contracte individuale de munca pentru o perioada de cateva luni, pentru a vedea daca raman sau nu in firma (fluctuatie mare#-o).
Acum, pe de-o parte mi se spune ca este ok, pe de alta ca aceste contracte civile de prestari servicii nu au nici o valoare.
Pana la urma e alba sau neagra?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:04, 8 Martie 2007
Io zic ca-i alba :D
Contractele incheiate in baza Codului civil sunt valabile.
Dar mai asteapta si alte pareri, .... Doar nu credeai ca aici ai scapat de alba-neagra;)
Munca prestata in baza unei conventii civile nu constituie vechime in munca.
Atata timp cat ele sunt reglementate de Codul civil, incheierea lor este legala.
In alta ordine de idei , o parere, mai bine le faci contracte individuale de munca pe durata determinata - o luna, doua luni , ...., maxim 2 ani.
Codul Fiscal vorbeste in art 78 de "veniturile primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil..."
Sunt cat se poate de legale, iar veniturile obtinute in baza lor sunt supuse impozitarii. (statul a gandit foarte bine...decat munca la negru, mai bine luam si noi un banut).
si dupa munca la negru statul ia bani. Este vorba de amenzile incasate de la angajatorii care primesc la muncă persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) din Codul Muncii. Amenda este de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.
Deci, in principiu, contractele civile de prestari servicii sunt ok.
Alta intrebare acum: in situatia in care salariul unui angajat este defalcat intre un contract individual de munca (minimul) si un contract civil de prestari servicii (pentru grosul banilor) e ok?

Alte discuții în legătură

Contractul civil de prestari servicii e legal? garipodelu garipodelu In cazul unui SRL CARE ARE CA ACTIVITATE O AGENTIE DE BABY SITTING, MENAJ, INGRIJIRE VARSTNICI, CAT ESTE DE CORECTA FOLOSIREA UNUI CONTRACT CIVIL DE PRESTARI ... (vezi toată discuția)
Conventie ramonaduna ramonaduna Cate conventii se pot incheia cu aceeasi firma? De cate ori se poate reinnoi? (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii sau conventie civila elisabety_73 elisabety_73 Buna. Am tot citit aici pe forum si am ajuns la concluzia ca parerile sunt impartite. Am un caz" o firma x care are nevoie de muncitori zilieri-sezonieri". ... (vezi toată discuția)