avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul civil de prestari servicii

In ultimul timp mi se dau informatii contradictorii cu privire la contractele civile de prestari servicii.
Eu, de exemplu, le fac contracte civile de prestari servicii (imi scapa pe moment articolele in baza carora sunt alcatuite) celor carora nu vreau sa le fac contracte individuale de munca pentru o perioada de cateva luni, pentru a vedea daca raman sau nu in firma (fluctuatie mare#-o).
Acum, pe de-o parte mi se spune ca este ok, pe de alta ca aceste contracte civile de prestari servicii nu au nici o valoare.
Pana la urma e alba sau neagra?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:04, 8 Martie 2007
Finalitatile celor 2 tipuri de contrate sunt diferite.

Oricum, daca ar fi sa spunem ca orice raport de munca este sub incidenta Codului muncii, atunci contrazicem Codul muncii insusi care, pe la sfarsitul sau, la Dispozitii tranzitorii, spune ca el se aplica si acelor rap de munca neintemeiate pe un contr indiv de munca... Este clar ca se refera la anumite rap de munca din legi speciale, dar lasa ideea ca exista rap de munca in afara sa.
Asta cu atat mai mult cu cat Codul actual abroga expres niste art. din legea care se refera si la conventiile civile; faptul ca nu o abroga in totalitatea sa inseamna ca acestea sunt acceptate in continuare ca modalitati de reglementare a anumitor rap de munca.
Problema este ca mai zice acolo de reglementari speciale care nu sunt complete...
Eu interpretez ca se refera strict la ceva.
Atata timp cat OUG 55/2006 modifica articolul privind CIM cu timp partial fara a mai stabili un minim de ore rezulta ca s-a dorit eliminarea conventiilor civile.
Eu cred ca s-a realizat doar limitarea lor... limitarea la anumite cazuri in care se pot folosi, nu raportat neaparat la timpul de munca...
Nu sunt de acord cu incheierea acestor conventii si recunosc faptul ca, atunci cand le intelnesc, am o prezumtie preconceputa de frauda si evaziune... Dar din pacate nu am avut niciodata text de lege care, chiar daca nu expres, sa le scoata in afara legalitatii... Cu bucurie le-as fi spus celor cativa pe care-i stiu ca l emai folosesc...
Iti dau 100% dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul civil de prestari servicii e legal? garipodelu garipodelu In cazul unui SRL CARE ARE CA ACTIVITATE O AGENTIE DE BABY SITTING, MENAJ, INGRIJIRE VARSTNICI, CAT ESTE DE CORECTA FOLOSIREA UNUI CONTRACT CIVIL DE PRESTARI ... (vezi toată discuția)
Conventie ramonaduna ramonaduna Cate conventii se pot incheia cu aceeasi firma? De cate ori se poate reinnoi? (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii sau conventie civila elisabety_73 elisabety_73 Buna. Am tot citit aici pe forum si am ajuns la concluzia ca parerile sunt impartite. Am un caz" o firma x care are nevoie de muncitori zilieri-sezonieri". ... (vezi toată discuția)