avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul civil de prestari servicii

In ultimul timp mi se dau informatii contradictorii cu privire la contractele civile de prestari servicii.
Eu, de exemplu, le fac contracte civile de prestari servicii (imi scapa pe moment articolele in baza carora sunt alcatuite) celor carora nu vreau sa le fac contracte individuale de munca pentru o perioada de cateva luni, pentru a vedea daca raman sau nu in firma (fluctuatie mare#-o).
Acum, pe de-o parte mi se spune ca este ok, pe de alta ca aceste contracte civile de prestari servicii nu au nici o valoare.
Pana la urma e alba sau neagra?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:04, 8 Martie 2007
Nu pot baga mana in foc, dar nu cred aceeasi peroan apoate fi angajata si cu contract de munca si cu contract civil la acelasi angajator#-o
Eu zic ca e neagra.
Ce articol din Codul civil prevede asa ceva?Consider ca singurul contract valabil este contractul individual de munca care poate fi incheiat pe o perioada nedeterminata sau determinata.
Eu nu am cunostinta de contracte civile de prestari servicii.
Ma poate lamuri si pe mine cineva in aceasta privinta?

Pai nu la acelasi angajator :P Am avantajul de a avea in grija un grup de firme. Am gasit aici (la firma la care lucrez) acest obicei cu contractele civile incheiate in baza unei colaborari de scurta durata si varianta cu defalcarea remuneratiei cum am aratat mai sus. E prima oara cand ma lovesc de asa ceva si cum INCA nu am "papat" Codul Civil la facultate, intreb si eu mai departe.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!;)
HG-ul care reglementeaza conventiile civile este in vigoare:O
Un angajator care, pentru desfasurarea activitatii sale conform obiectului sau de activitate si scopului urmarit, are nevoie de a stabili raporturi de munca, va face acest lucru conform Codului Muncii.
Cum este posibil sa sustineti ideea corectitudinii incheierii acestor conventii civile pentru substituirea contractelor individuale de munca?
In primul rand nu vi se pare ca suna a fi frauda la lege? E drept ca inca exista conventiile civile, dar au si ele un scop al lor... Astfel, ca angajator societate comerciala, daca am nevoie de serviciile unei femei de serviciu (obiectul meu de activitate neavand legatura cu aceasta activitate), in mod evident ca pot incheia o conventie civila; in acest caz nu eludez platile catre asigurari sociale etc., ci am nevoie, temporar si fara influienta asupra desfasurarii activitatilor din actul constitutiv, de aceste servicii. Nu urmaresc un scop comercial cand apelez la acea femeie de serviciu. Nu am nevoie absoluta de activitatea ei pentru a-mi putea continua obiectivele.
Conventiile civile au caracter exceptional si parca prevad activitati de maxim 3 ore zilnic. Si era o lege care le reglementa, nu codul civil.
Nu pot avea ca obiect de activitate prioectare case si sa angajez printr-o conventie civila un inginer proiectant, nu? Este evidenta dorinta mea de a nu plati contributiile la fondul de somaj etc. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca angajatul meu nu beneficiaza de contractul colectiv de munca etc... si pot profita de el in lipsa acestor drepturi care i-ar decurge in mod normal dintr-un contract individual de munca!!!
Da, teoretic poti, pana te prinde cineva ce faci! Asta e parerea mea si folosirea acestor conventii in mod abuziv se cheama frauda la lege. X-(
Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Contractul civil de prestari servicii e legal? garipodelu garipodelu In cazul unui SRL CARE ARE CA ACTIVITATE O AGENTIE DE BABY SITTING, MENAJ, INGRIJIRE VARSTNICI, CAT ESTE DE CORECTA FOLOSIREA UNUI CONTRACT CIVIL DE PRESTARI ... (vezi toată discuția)
Conventie ramonaduna ramonaduna Cate conventii se pot incheia cu aceeasi firma? De cate ori se poate reinnoi? (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii sau conventie civila elisabety_73 elisabety_73 Buna. Am tot citit aici pe forum si am ajuns la concluzia ca parerile sunt impartite. Am un caz" o firma x care are nevoie de muncitori zilieri-sezonieri". ... (vezi toată discuția)