avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general mijloace fixe nefunctionale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

mijloace fixe nefunctionale

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.
Am in evidenta contabila ,la mijloace (cont 2133), trei autovehicule care nu mai sunt functionale,ele,ca atare.Au fost dezmembrate,folosite piesele,facand din 3 masini nefuctinale,1 functionala.
Problema este ca,platim impozit pe mijl.de transp.pentru cele 3 masini care nu mai exista.(SUNT AMORTIZATE INTEGRAL).
Cum pot scapa de ele din contabilitate.Care sunt inregistrarile contabile ?
Dar daca nu ar fi amortizate integral?
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 12:20, 18 Februarie 2010
buna ziua . administratorul soc merge la un notar unde face o declaratie pe proprie raspundere precum ca cele 2 masini : denumire cu serie motor, serie sasiu , nr inmatriculare ...nu mai circula pe drumurile publice si nu stationeaza pe acestea ,fiind dezmembrate si servind ca piese de schimb (probabil un notar stie cum sa redacteze declaratia)cu aceasta declaratie mergeti la un birou de acte auto unde cereti sa vi se intocmeasca cate o fisa de "inmatriculare"-spuneti ca pt radiere dar asa se cheama-platiti cate o taxa la notar si una la acte auto , mergeti cu fisele si numererle la politie , va radiaza din circulatie , apoi mergeti cu declaratia de la notar si cu radierea de la politie la Primarie unde platiti TMT la zi inclusiv luna in care faceti cererea de radiere din rolul fiscal . de la Primarie primiti un certificat de atestare fiscala a rolului pt cele 2 masini cu sumele pe 0 si instiintarea de radiere. eu am rezolvat intr-o zi si la politie si la Primarie. referitor la inreg contabile ,voi reveni cu detalii
Multumesc mult pentru informatii.Va rog nu ma uitati cu partea contabila.
Eu as propune o alta solutie : propunere casare , aprobare administrator pt cele 2 , obtinere materiale recuperabile cu care maresti valoarea celei de-a treia , sau le treci direct pe cheltuiala .Nu depinde decat de valoarea care-o vei da materialelor recuperate
Cu procesele verbale de casare mergeti la Directia de impozite si taxe pt a fi scoase de la impozitare si apoi la Politie pt radiere .
Solutia precedenta imi pare mai degraba juridica dar acum prevaleaza economicul asupra juridicului cf 3055/2009.
Credeti ca la Directia de impozite si taxe sunt suficiente cele doua procese verbale de casare, fara dovada concreta ca au fosat retrase din circulatie.Credeti ca le vor radia din rolul fiscal fara documentele de care se aminteste in solutia data de persoana dinainte ?
si solutia data de @vidiva este conforma cu prevederile codului fiscal :
art 264 norme 122 *)
(2) Mijlocul de transport scos din funcţiune corespunde mijlocului de transport cu grad avansat de uzură fizică, deteriorat sau care are piese lipsă, fiind impropriu îndeplinirii funcţiilor pentru care a fost creat.

Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenţei fizice, scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea unui document din care să reiasă că mijlocul de transport a fost dezmembrat, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările ulterioare.

În lipsa documentului prevăzut mai sus, contribuabilul care nu mai poate face dovada existenţei fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidenţele compartimentului de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale va prezenta o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului şi a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia.

Apropos de aceasta : codul fiscal nu prevede forma autentica ; ce-i drept eu nu stiu decit teoria, practic nu m-am lovit de asa caz , de aceea va intreb : este sau nu practica fiscului sa ceara forma autentica a acelei declaratii ?

Alte discuții în legătură

Casare masina avariata peliza peliza Buna ziua! Care sunt pasii si documentele necesare scoaterii din uz (casarii) unui autoturism neamortizat integral, dar avariat in proportie de 70%, fara ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijloc fix neamortizat marin83 marin83 vrem sa vindem un microbuz scolar neamortizat complet va rugam o monografie contabila pentru acest mijloc fix (vezi toată discuția)
Scoatere din folosinta mijloace fixe emanuela73 emanuela73 ma poate ajuta cineva cu documentatie privind regimul de scoatere din folosinta a mijloacelor fixe? regulile de casare obiecte de inventar?pentru mijloacele ... (vezi toată discuția)