avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident fara rca
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident fara rca

in cazul unui accident rutier doar cu pagube materiale prin ce ma pot adresa instantei pentru a-mi recupera paguba daca vinovatul nu a avut rca si refuza sa-mi plateasca? actiune in pretentii? este taxabila sau scuttita de taxa de timbru? care este temeiul de drept?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:52, 19 Februarie 2010
Temeiul de drept este articolul 998 din Codul Civil, adica "Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara", iar actiunea ar fi una pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Puteti sa incercati sa-i povestiti pagubitorului ca conducerea unui vehicul fara RCA pe drumurile publice constituie o infractiune si Dvs. aveti dreptul sa faceti plangere penala si sa va constituiti ca parte civila.

Va propun sa va contactati un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
ContSters77883, utilizator
de cand conducerea fara rca e infractiune?
Nu pot sa va spun de cand este infractiune, dar sunt sigur, ca este. Puteti sa intentati doar actiune civila, sau puteti sa faceti plangere penala pentru conducere fara RCA si sa va constituiti ca parte civila, fiindca ati suferit daune din cauza infractiunii.
Miklos MUHI a scris:

Nu pot sa va spun de cand este infractiune, dar sunt sigur, ca este.


se suspenda certificatul de inmatriculare si iei amenda f usturatoare, dar nu inseamna ca e infractiune
Luati aminte:
Potrivit Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, aprobate prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 1/2008, FPVS acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA.
Daca pentru vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea RCA, fondul va acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.
Pentru a beneficia de despagubiri, persoanele fizice sau juridice indreptatite vor depune o cerere direct la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.
Cererea de despagubire va fi insotita in mod obligatoriu de documentele care se intocmesc in cazul accidentelor de vehicule, in functie de prevederile legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, din care sa rezulte, dupa caz, ca autorul accidentului a ramas neidentificat sau ca vehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului. Persoana pagubita va depune, de asemenea, din proprie initiativa sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru solutionarea cererii.
Acest subiect a fost lamurit aici(nu este infractiune) :
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident masina un_dan70 un_dan70 buna seara ma numesc dan si am o problema.acum 2 zile am fost implicat intr-un accident de circulatie cu o alta masina.desi in urma procesului de constatare al ... (vezi toată discuția)
Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)
Rca expirat Ghiulya Ghiulya Buna ziua Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi. Am fost de ... (vezi toată discuția)