avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce rol mai are Registru de casa daca nu se poate opune ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce rol mai are Registru de casa daca nu se poate opune in proces cu Garda Financiara?

Buna.

Suntem un magazin de telefonie, vindem si produse dar si servicii.
Suntem obligati sa tinem registru de casa, iar pana acum soldul zilei anterioare il pastram in casa si a doua zi. Magazinul se inchide la orele 19, banca la 17.
Am avut control de la Garda Financiara intr-o dimineata la 11. Noi aveam vanzari pe casa de marcat 100 de lei, dar in casa aveam in total 600 lei, impreuna cu soldul zilei anterioare. Le-am aratat registrul de casa in care apareau justificati cei 500 de lei in plus pentru ca erau practic soldul final al zilei anterioare. Insa inspectorii ne0au amendat cu 8000 de lei si suspendarea activitatii pe 3 luni pentru ca au considerat acei bani ca fiind plus de casa, neinregistrati in casa de marcat.
Asadar acum astept citatia la procesul pe care l-am intentat.
Am facut o plangere in care sustin ca OG 28/99 pe care o invoca ei, (cea referitoare la obligativitatea agentului economic de a detine casa de marcat )prevedea initial ca banii considerati a fi de schimb trebuiesc tinuti altundeva decat in sertarul casei de marcat, si trebuiesc notati in registrul special de bani personali, DAR aceasta OUG a fost modificata prin legea 264/2008/ Astefel art. 4 alin. (6) care reglementeaza "Obligatiile utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale" se abroga prevederea legala de la lit. e) conform careia utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale erau obligati sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului.
Consider ca suma gasita in plus fata de casa de marcat se justifica foarte bine prin registrul de casa intocmit la zi.
Spuneti-mi va rog daca mi-am sustinut corect punctul de vedere.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:52, 17 Februarie 2010

DA! aveti dreptate, contestati amenda si veti gastiga. Mult succes.:thumbup:
ce temei au invocat ? lege si articol ...
au invocat art. 10 lit b din OUG 28/1999.
Doamne ajuta. Procesul e in martie, si azi am citit si intampinarea facuta de catre Garda Financiara. In aceasta intampinare au formulat astfel: " consideram ca pna la orele 11 cand s-a efectuat controlul este imposibil ca incasarile sa fi fost atat de mici" :)) Nu imi pot crede ochilor.
Dar recunosc ca m-am speriat si am mai cautat prin legi si am gasit urmatorul aspect;

Ordonanţă nr. 94
din 26 august 2004
privind reglementarea unor măsuri financiare
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 803 din 31 august 2004
Modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea
disciplinei financiar-valutare

"Au fost abrogate alineatele 6 şi 7 ale articolului 5 din OG nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, cu modificările şi completările ulterioare.
Nu mai există nici o limită superioară a sumelor ce se pot afla în numerar, în casieriile proprii ale persoanelor juridice, la sfârşitul fiecărei zile. Aşadar, plafonul de casă a fost desfiinţat ."

Mentionez ca nu am mai participat la nici un proces, dar as vrea sa imi sustin cauza. Am si avocat. Oare pot participa in calitate de martor si sa aduc argumentele pe care le-am prezentat si aici?
sper sa fie o varianta actuala a legii ( am cautat pe net si nu pot verifica)
b) neîndeplinirea obligaţiei agenţilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative;

Eu de aici inteleg ca trebuie introdus soldul de bani ramas din ziua anterioara in ziua curenta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducere sold initial in casa de marcat camelia.zamfir camelia.zamfir Buna ziua! Am o casa de marcat Datecs MP55B. Imi poate spune cineva cum pot sa introduc soldul initial dimineata (banii pentru rest) si cum ... (vezi toată discuția)
Registru de bani personali mandianacamelia mandianacamelia daca o persoana juridica are ca obiect de activitate comert cu ridicata este obligata sa aiba registru de bani personali pentru angajati? imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Cum se procedează cu banii din casa de marcat într-un magazin în care se vinde marfa cu amănuntul? spake spake Buna ziua, imi puteti spune va rog cum se procedeaza intr-un magazin in care se vinde marfa cu amanuntul cu banii din casa? Toate vanzarile se inregistreaza ... (vezi toată discuția)