Aceste stocuri se inventariază, comisia stabileşte de ce s-a ajuns la situaţia de a nu fi fost vândute până la expirarea termenelor de valabilitate (necesarul de aprovizionat trebuia just dimensionat, dar riscurile inerente estimărilor sunt riscuri normale).Tot comisia stabileşte condiţiile în care aceste produse se pot scoate din uz, şi distruge .
trebuie sa se constate natura deteriorarii:
-imputabile
-neimputabile
Daca sunt imputabile:
-inregistrarea scaderii din gestiune:
601=301 sau
% =371
607
378
4428
-inregistrarea imputarii;
4282=%
7588
4427
Daca sunt neimputabile:
se scad din gestiune
si se calculeaza tva 635=4427 daca bunurile nu au asigurare cf cod fiscal
si nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurilede natura stocurilor (deci clasa a 3-a) constatate ... degradate, neimputabile.
Nu veti colecta TVA daca degradarea este calitativa si daca bunurile respective nu mai pot fi valorificate. Pentru aceasta trebuie indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
c) faceti dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic (conf.
Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
Comert cu amanuntul
Cum se descarca din gestiune , in cazul comertului cu amanuntul , marfa deteriorata sau lipsa la inventar? La fel ca si marfa vanduta ? (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.