avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua.Am 37 de ani, am locuit cu prietenul meu din 1997 si pina in 2003, cind s-a nascut fetita noastra si tot atunci ne-am si casatorit,si tot impreuna suntem.Insa problemele incep din 2004, cind el incepe niste relatii extraconjugale, multa violenta impotriva mea si a copilului meu (dintr-o alta casatorie, si acum are 14 ani ),dezinteres fata de micuta si serviciu (practic nu are si nu vrea sa lucreze cu carte de munca, lucreaza amenajari interioare cind ere de lucru). Am fost nevoita sa plec de mai nulte ori de acasa cu copii,dar am revenit (pt ca se facea mielusel si promitea multe)Am apelat si la o fundatie de protectie a mamei si copilului, insa cei de acolo au mers pe impacare(ca sunt copii, si poate ia venit mintea la cap etc.)Am inaintat si actele de divort, insa cum fetita era ff mica si nu am gasit un loc in gradinita si nu am un loc de munca (pt ca nu ma lasa, invoca orice motiv, numai sa stau acasa si face scandal daca lucrez )si promitea ca se schimba m-am intors tot la el.O alta problema e ca de 2 ani ne-am mutat la tara, iar eu nu mai am voie sa plec nicaieri; nici serviciu, nici in oras cu diverse probleme sau pur si simplu sa plimb copii intr-un parc,spectacol etc si nici la parinti care sunt la 15 km de mine.Pot spune ca sunt arestata (sechestrata) la domiciliu.Problema e ca nu mai pot (nu-l mai suport) si vreau sa plec de acasa cu copii pt. a inainta actele de divort si a scapa de acest cosmar.
Intrebarile mele;- pot cere avocat din oficiu , unde si cum ?
-copilul de 14 ani poate fi martor la divort ?
-fetita de 6 ani va fi audiata de instanta?
-pot cere in instanta sa raman in casa( are 2 camere) un an de zile si sa nu ne deranjeze in nici un fel ? si ce sanse am sa si obtin acest lucru ?
itrebari sunt mai multe dar pt. inceput cam atat, multumesc anticipat celor care vor sa ma ajute. Cine doreste sa-mi raspunda pe mess o poate face pe........
chookie37@yahoo.com...............
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
angel36, utilizator
Cel mai recent răspuns: angel36 , utilizator 12:42, 22 August 2010
Buna ziua,
Va voi raspunde pe rand la intrebari
1.Puteti solicita asistenta judiciara gratuita in conditiile O.UG nr 51/2008

Art. 3. - Ajutorul public judiciar prevazut de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia celor penale.

Art. 4. - Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.

Art. 5. - (1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se intelege sotul/sotia, copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.
(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, se considera membru al familiei si persoana care are domiciliul ori resedinta comuna si gospodareste impreuna cu solicitantul, copiii sau alti descendenti in linie dreapta ai acesteia in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.

CAPITOLUL II
Formele ajutorului public judiciar si conditiile de acordare
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

Art. 8. - (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9. - La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Art. 10. - Dreptul la ajutor public judiciar se stinge prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale pana la un nivel care sa ii permita sa faca fata costurilor procesului.

CAPITOLUL III
Competenta si procedura de acordare a ajutorului public judiciar

SECŢIUNEA 1
Dispozitii comune

Art. 11. - (1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
(2) In cazul in care instanta competenta nu se poate stabili potrivit alin. (1), competenta este judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta solicitantul.
(3) Daca ajutorul public judiciar este solicitat intr-un proces in curs, cererea sau, dupa caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se solutioneaza, daca legea nu prevede altfel, de completul investit cu solutionarea cererii principale.

Art. 12. - (1) Ajutorul public judiciar se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicitat.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutita de taxa de timbru.
Art. 13. - (1) Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei cai de atac se poate acorda in urma unei noi cereri.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar in vederea exercitarii unei cai de atac se adreseaza instantei a carei hotarare se ataca si se solutioneaza de urgenta, de un alt complet decat cel care a solutionat cauza pe fond. In cazul in care cererea de acordare a ajutorului public judiciar este admisa, durata necesara solutionarii acesteia se adauga termenului pentru exercitarea caii de atac.
(3) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar formulata ulterior introducerii caii de atac se adreseaza instantei competente sa solutioneze acea cale de atac.

Art. 14. - (1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
(2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune in vedere faptul ca, in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina sa, precum si posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar in cazul prevazut la art. 17 alin. (2).
(3) Instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partilor sau informatii scrise autoritatilor competente.

Art. 15. - (1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanta se pronunta, fara citarea partilor, prin incheiere motivata data in camera de consiliu.
(2) Impotriva incheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii.
(3) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.

2.Copilul de 14 ani nu poate fi ascultat ca martor,insa isi poate exprima optiunea in ceea ce priveste parintele cu care doreste sa ramana
3 fetita de 6 ani nu poate fi ascultata de instanta
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
buna ziua .
puteti beneficia de asistenta gratuita.
copiii nu pot fi martori in procesul de divort , aceasta interdictie fiind reglementata expres de codul de proc. civila .
minorul care are 14 ani va fi audiat in camera de consiliu .
in ceea ce priveste casa, daca aceasta este bun comun al sotilor, pana la solutionarea actiunii de partaj puteti locui in continuare in acest imobil. daca insa este casa sotului dinainte de casatorie, daca dansul nu vrea, nu mai puteti avea domiliul la acest imobil .

varianta cu sechestrul dvs., mi se pare putin plauzibila , dar nu vreau sa credeti ca va judec.
personal nu le inteleg pe aceste doamne care , casatorindu-se considera ca sotii lor devin stapani pe viata lor. nu are cum sa va sechestreze in casa, doar nu sunteti proprietatea dansului !!
si de lucrat daca dvs. doriti sa lucrati , cautati-va un loc de munca si procedati ca atare. nu trebuie sa va dea voie sotul sa aveti un loc de munca .
nu inteleg de ce femeile din romania accepta tot felul de compromisuri din momentul in care se casatoresc .
nimeni nu este stapin pe viata noastra .
casatoria se presupune ca este rezultatul unei relatii de iubire, iar daca aceasta iubire a disparut si nu mai exista respect si nici un alt sentiment vis-a -vis de partener, se poate divorta.
divortul nu este un capat de drum !!

locuinta este cumparate de noi 2,(cu banii de concediu de crestere si ingrijire copil de 2 ani .
Domnule roxanel cind inaintezi actele de divort celalalt trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate si sa se comporte ca atare, nu sa vina acasa de la amanta si sa-mi rupa hainele de pe mine(in fata copiilor ) pt ca vreau sa divortez.Eu anul trecut mi-am gasit de lucru, nu am fost decat o tura, a facut ca toate cele; ca sunt o mama iresponsabila si ca plec nebuna de acasa (asta in contextul in care eu cumpar mincare pe caiet ,datorie).Cand trebuie sa justific orice banut si de ce am intarziat la magazin 5-10 min. cu cine am vorbit si ce a spus persoana respectiva.Eu cred ca ei considera ca si-au luat sclav, si mai cred ca nu sunt sanatosi la cap. treziti-va sunt astfel de oameni si traiesc in Ro , uitati-va la stirile de la ora 17.Nu ma victimizez, nu mai pot si vreau sa scap, si da divortul nu e un cap de tara, dar nu toata lumea intelege.El se tine dupa noi si promite mereu ca se schimba,a mers pina acolo unde ma amenintat ca se sinucide,ca da foc casei etc.numai sa ma intorc si cind ma intorc................................. aceleasi jigniri
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
angel36, utilizator
Daca bunul este cumparat de dvs.impreuna cu sotul,deci este un bun comun,asa cum v-a spus si d-na avocat,puteti locui in continuare acolo pana la terminarea divortului.
Doamna, imi pare rau sa aud de solutia propusa de aociatia aceea, e jenant!

Oricum, in primul rand trebuie sa va hotarati si sa fiti tare, sa nu va mai intoarceti. Apoi, trebuie sa va luati copiii si sa va mutati, fara sa va intoarceti si daca se sinucide el, si daca "sinucide casa"... important e sa scapati.
Dupa ce va mutati, prima grija e un loc de munca; nu se incredinteaza copiii oamenilor fara venituri legale, asa ca daca ii vreti in grija, angajati-va inainte de proces.
Apoi strangeti ceva banuti ca sa vedeti un avocat si sa aveti de ceva taxe de timbru daca vreti sa cereti ceva din casa aceea comuna; puteti avea avocat gratuit dar nu e usor de obtinut si e nevoie de ceva demersuri si e greu sa le faceti singura fara sa stiti ce si cum.
Copilul de 14 ani daca nu este infiat de catre el, adoptat, atunci nu are nicio treaba in proces; nu va fi nici martor, nici audiat de instanta.
Va trebuie, oricum, alti martori cu privire la violenta lui si la contributia la cumpararea casei comune.
Fiica de 6 ani are sanse mari sa fie audiata, insa nu exista o obligatie in acest sens, legal; va depinde de ce va considera judecatorul.

LUati masuri, cu cat stati mai mult, cu atat va fi mai greu pentru copiii dv.

Luiza, o enumerare de articole de lege nu ajuta, oamenii acestia pot gasi legi pe net, ideea e sa le spunem ce sa inteleaga din ele.
Si da, sun autdiati copii de 6 ani, ba chiar mai mici.
Cat despre astfel de cazuri, va sfatuiesc pe toti sa nu va mai uitati al stirile de la ora 17 si sa evoluam, incercand sa intelegem ca diversi oameni au diverse alegeri in viata, unele pe care noi chiar le intelegem greu sau deloc.
Asta nu inseamna ca ei nu exista si ca nu au nevoie de ajutor. Nu este o chestiune atat de cultura, cat de modul in care ai invatat sa relationezi de tanar/mic. :(( E trist, dar adevarat.

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar A.B. A.B. Dupa aproape 2 ani de stagnare #-o, cazul a ajuns la Judecatorie, imediat fiind intampinat de primul obstacol, „Taxa Judiciara”. X-( Pentru a ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru MarinBordeianu MarinBordeianu Buna ziua! Am un dosar pe rolul Judecatoriei Sector 4, unde mi s-a pus in vedere sa achit taxa judiciara de timbru. Eu as dorii sa fac cerere de ajutor public ... (vezi toată discuția)
Succesiune micutzucc micutzucc buna ziua as dori sa stiu daca pentru o succesiune a unui apartament facuta in tribunal este neaparat nevoie de un avocat si daca da, exista o facilitate ca ... (vezi toată discuția)